Orbán Viktor üzenetértékű ajándéka Ferenc pápának

A tatárjárást kiheverő IV. Béla a nyugati kapcsolatok ápolása mellett kelet felé is elkezdett diplomáciai értelemben terjeszkedni. Ennek köszönhetően verte vissza a második tatár támadást. Ebből az időszakból származik az a levél, amelynek a másolatát Ferenc pápa ajándékba kapta Orbán Viktor miniszterelnöktől.

Magyar Nemzet
2021. 09. 12. 21:15
ÁDER János; ORBÁN Viktor; SEMJÉN Zsolt; FERENC pápa
Orbán Viktor találkozója Ferenc pápával Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos ajándékot kapott Orbán Viktortól az eucharisztikus kongresszusra látogató Ferenc pápa – hívta fel a figyelmet a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a Facebook-oldalán. Orbán Balázs kiemelte: „Őszentsége Ferenc pápa a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus apropóján találkozott ma Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki

Ferenc pápának ajándékozta IV. Béla egykori magyar király IV. Ince pápának írott levelének másolatát.”

Kép forrása: Facebook

A kormánypárti politikus szerint 

eme protokolláris gesztus mögött könnyű meglátni, hogy az ajándéknak mélyebb jelentése van. 

– IV. Béla uralkodása alatt szenvedte el Magyarország a tatárjárást, a mongol csapatok hódító támadását. Az ország 1242-ben, óriási veszteségek árán, de túlélte az első mongol inváziót. Ezt követően az újjáépítést IV. Béla király kezdte meg kifejezetten keresztény alapokon, az egész keresztény civilizáció védelmében. A tatárveszély ugyanakkor ezzel nem múlt el. Ezt a király is tudta, ezért külpolitikáját is gyökeresen átalakította. A nyugati kapcsolatok mellett elkezdett keleti irányba is tekinteni annak érdekében, hogy rálátása és befolyása legyen az ottani folyamatokra. IV. Béla azzal is tisztában volt, hogy a hazánkat közvetlenül fenyegető veszély egész Európát veszélyezteti, s csak Európa teljes erejével állítható meg – fejtegette az államtitkár. 

Sajnos az akkori Európa – folytatta –, mint azóta is oly sokszor, megosztottsága miatt nem vett tudomást a közelgő veszélyről.

Véleménye szerint nem nehéz belátni, hogy geopolitikai értelemben az akkori és a mostani helyzet között sok a hasonlóság. Tehát a kérdés csak az, hogy bízhatunk-e ugyanebben a végkimenetelben most is, az instabil, átalakulás alatt álló világunkban. Mindez most rajtunk múlik. Érdemes tanulnunk a történelemből – húzta alá.

A levél szövege IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.