időjárás -3°C Andor, András 2021. November 30.
logo

Jelentősen csökkent a súlyos anyagi nélkülözésben élő nyugdíjasok aránya

Magyar Nemzet
2021.10.04. 12:43 2021.10.08. 21:09
Jelentősen csökkent a súlyos anyagi nélkülözésben élő nyugdíjasok aránya

– A nyugdíjrendszer elveszítette a rugalmasságát, és az alacsony nyugdíjak felzárkóztatását nem tették lehetővé – vélekedett napirend előtti felszólalásában Korózs Lajos (MSZP). A szocialista képviselő szerint ezek miatt 2017-ben alultervezett infláció következett be. – Csűrik csavarják a törvényadta lehetőségeket, ennek eredményeképpen a július elsejével kaptak egy 0,6 százalékos kiigazítást a nyugdíjasok és az árak alakulását elnézve talán még novemberben is lesz valamiféle kiigazítás – állította a baloldali képviselő, amelyet vajmi kevésnek nevezett. – Nézzék, a dél-hevesi térségben, ahol élek, hetven-nyolcvanezer forintból élnek a nyugdíjasok – hangoztatta Korózs Lajos, majd megjegyezte: az elmúlt tíz évben a nyugdíjasok szegénységi rátája a háromszorosára emelkedett.

Rétvári Bence államtitkár válaszában elmondta: amikor az MSZP kormányon volt, még Ferge Zsuzsa baloldali szakértő szerint sem tettek semmit a nyugdíjasokért. 

– Mi ezzel szemben igyekeztük a nyugdíjak biztonságát megteremteni, az önök nyugdíjszámítási módszerével viszont több tízezer forintot vettek volna ki az elmúlt évek javarészében a nyugdíjasok zsebéből 

– emlékeztetett az államtitkár. Hozzátette: több mint negyvennégy százalékkal növekedtek a nyugdíjak, vásárlóértékében ez tíz százalékos emelkedést jelent. – Olyan nyugdíjszámítási rendszert hoztunk létre, amelyben a nyugdíjasok nem tudnak rosszul járni. Akár magasabb az infláció a tervezetnél, akár alacsonyabb, a nyugdíjasok csak jobban járhatnak – jelezte Rétvári Bence, felidézve: 

a súlyos anyagi nélkülözésben élő nyugdíjasok aránya 16,2 százalékról 6,7 százalékra csökkent.

 – Önök voltak akik elvették a nyugdíjakat az idősektől – jegyezte meg az államtitkár.

Borítókép: MTI/Kovács Tamás

Vita az országgyűlésben

„Ha a baloldal kormányon lenne, eladnák a Parlamentet is"

A dosszié összes cikke