Rétvári Bence: Az örökbefogadás témája nem pártállás kérdése

Az államtitkár napirend előtti felszólalásában megköszönte azoknak a segítségét, akik minden oldalról hozzájárultak az örökbefogadási folyamatok fejlesztéséhez.

Magyar Nemzet
2021. 11. 09. 9:50
RTVRI Bence
Budapest, 2019. június 17. Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára napirend elõtt felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. június 17-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az örökbefogadás nem egy csodatett, amely miatt fel kellene nézni egy szülőre, hanem egy teljesen természetes folyamat – mondta napirend előtti felszólalásában Horn Krisztina (LMP). A baloldali képviselő örömtelinek nevezte, hogy 2014 óta évente megtartják az örökbefogadás napját november 9-én és elismerte, hogy a kormány részéről előremutató törekvések történtek az örökbefogadás menetével kapcsolatban. Horn Krisztina emellett érzékenyítő tanfolyamokat szorgalmaz az örökbefogadásról. – Nagyon sokan nagyon félnek az örökbefogadás hallatán, többnyire személyes példákon keresztül értesülnek a témáról – vélte az LMP képviselője, hozzátéve: emiatt már az iskolában beszélni kellene az örökbefogadásról. – A kormány segítse azokat a szülőket, akik örökbe fogadnának gyermekeket – tette hozzá.

Rétvári Bence államtitkár válaszában elmondta: belegondolni is nehéz, hogy hány olyan gyermek van, akik árvaként kerülnek otthonba vagy valamilyen ok miatt az édesszülő nem tudja felnevelni gyermekét. 

– Ez egy olyan téma, amelynek kérdése és megoldása nem pártállástól függ

– hívta fel a figyelmet. A politikus arról is beszélt, hogy a kormány sikerrel valósította meg azokat a törekvéseket, miszerint minél kevesebbet kelljen várakozni az örökbefogadásra, és az örökbefogadásra váró gyermek minél hamarabb kerüljön szerető családhoz. 

– 2010 előtt még hét- és nyolcszáz körüli volt az örökbefogadott gyermekek száma, ma már ez megduplázódott, a nevelőszülők juttatása pedig háromszorosára emelkedett a baloldali kormányzás óta 

– jelezte az államtitkár, aki megköszönte azoknak a segítségét, akik minden oldalról hozzájárultak az örökbefogadási folyamatok fejlesztéséhez.

Borítókép: Rétvári Bence (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.