A Magyarhoni Zsidó Imaegylet is elítéli a Veszprémy László Bernátot ért támadást

Az egyesület aggasztónak tartja, hogy Márki-Zay Péternek, a baloldal miniszterelnök-jelöltjének az antiszemita megnyilvánulásairól cikket író Veszprémy Bernát László holokausztkutatót folyamatos támadások érik.

2022. 01. 09. 12:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Magyarhoni Zsidó Imaegylet (Zsima) növekvő aggodalommal tapasztalja, hogy a szólásszabadság és a szabad véleménynyilvánítás alapvető jogát az utóbbi időben, politikai okokból többen korlátozni kívánják

olvasható a szervezet közleményben. Mint emlékeztetnek, ennek legutóbbi riasztó példája, hogy megtámadtak egy újságírót, név szerint Veszprémy László Bernátot, aki rámutatott az antiszemita és szélsőséges személyek tűrhetetlen megnyilvánulásaira, növekvő aktivitásukra.

– Nagyon aggasztónak tartjuk, hogy az erről cikket író, a holokauszt kutatásában jártas kutató-újságírót személyesen is súlyos fenyegetések érték, mivel Veszprémy László Bernát a sajtószabadság jogát gyakorolva írta meg a véleményét 

– rögzítették. Ahogy arra a közleményben kitérnek, a zsidó világban nagy visszhangot kiváltott cikk objektíven, a tényeknek megfelelően elemezte a magyarországi politikai helyzetet, azt hogy sokan relativizálni próbálják a választásra készülő politikai pártok és vezetőik környezetében feltűnő antiszemita és szélsőséges személyek megnyilvánulásait.

Emellett a Zsima veszélyesnek tartja azokat  a nyilatkozatokat, melyek szerint az „ördöggel is” összefognának a fent említett politikai erők céljaik érdekében olyanokkal  is hajlandók együttműködni akik szélsőségesen fenyegetnek, gyűlöletet szítanak. – A magyarországi zsidóság keserű tapasztalataiból jól tudja, hova vezet a gyűlöletbeszéd, ezért visszautasítjuk azt, hogy népcsoportokat és társadalmi rétegeket negatívan minősítsenek, egymás ellen uszítsanak mindenkit – hangsúlyozzák.

Az imaegylet továbbá kiemeli, hogy nincs és nem is lehet olyan cél vagy ok, amely indokolhatná, hogy egy demokratikus kormányzásra vágyó politikai erő és annak vezetője összefogjon olyan csoportokkal, amelyek antiszemita, rasszista, fajgyűlölő nézeteket terjesztenek és nyíltan hangoztatnak, ezek nézeteit – akárcsak részben is – visszhangozzák és ne utasítsák el!

– Veszprémy László Bernát kitűnő cikkében erre a folyamatra mutatott rá, a valóságot írta meg. Azt, hogy nem tévedett, egyértelműen bizonyítja a Magyarország legidősebb rabbijának , a holokausztot megszenvedett Kardos Péter főrabbinak azonos megállapításokat tartalmazó nyilatkozata is a Klubrádió élő műsorában 

– hívták fel a figyelmet.

A Zsima együttérzését fejezi ki  Veszprémy László Bernátal , amiért ilyen méltatlan és súlyos támadásokat kell elviselnie. Emellett arra kérnek minden jó érzésű magyar embert, hogy határolódjon el azoktól, akik pártpolitikai okokból el kívánják tiporni a központi szerepre vágyó gyűlölködők és antiszemiták megjelenésének veszélyeire rámutató újságírókat, kutatókat.

Mint ahogy azt lapunk megírta, a holokausztkutató a Times of Israel honlapon december 23-án megjelent angol nyelvű dolgozatában arra mutatott rá, hogy Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt folyamatosan a zsidóságot lejárató posztokat közöl. A cikk címe Legyőzze-e egy homofób és antiszemita politikus Orbán Viktor magyar miniszterelnököt? volt, amiben Veszprémy felsorolta, hogy hány antiszemita politikussal fotózkodott és dolgozott már együtt Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt. Azóta a cikket a portál törölte, miután a magyar baloldal heves kirohanásokat intézett a szerző ellen.

Veszprémy a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy 

egy jól kiépült nemzetközi újságírói hálózat gombnyomásszerű akciójáról van szó, kiegészülve hazai szélsőségesekkel. 

Borítókép: Róna Tamás, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet elnöke. Fotó : Havran Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.