időjárás 18°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo

Így dől meg a kormánypárti médiatúlsúlyról szóló narratíva

Kreft-Horváth Márk
2022.01.27. 19:10 2022.02.10. 19:11
Így dől meg a kormánypárti médiatúlsúlyról szóló narratíva

– Fontos megállapítás, hogy a magyarok fele-fele arányban fogyasztják a kormánybarát és a kormánykritikus médiát – hangzott el az Igazságháborúk című konferencián Boros Bánk Levente előadásában. A Nézőpont Intézet elemzési igazgatója ismertette, hogy kutatásaik szerint 

6,6 millióan fogyasztják a jobboldali tartalmakat, míg 6,5 millióan a baloldali termékeket.

– Természetesen van átfedés is a két csoport között – tette hozzá. – Egyáltalán nem mutathatjuk ki, hogy a kormánypárti médiumok fölényben vannak, nagyságrendileg ugyanolyan, nagyon magas populációhoz tudnak eljutni – fogalmazott Boros Bánk Levente. Aki szerint 

nincs olyan ember Magyarországon, aki ha szeretne, akkor ne tudna hozzáférni olyan információhoz, ami akár egy választási döntés meghozásában is segítségére lehet.

Boros Bánk Levente előadásában azt is kihangsúlyozta, hogy 2015 óta egy év kivételével 

folyamatosan nőtt az árbevétele valamennyi ellenzéki médiumot működtető társaságnak.

– Majdnem hatmilliárd forintnyi adózás utáni eredményt értek el tavalyi évben, ami egy médiadiktatúrában ellenzéki oldalon sikernek mondható. Ha nem ilyen elnyomó rendszer állna Magyarország élén, akkor vajon mennyivel több bevételre tudnának szert tenni ezek a társaságok? – tette fel a költői kérdést a Nézőpont elemzési igazgatója. 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy 

2010 óta folyamatosan növekszik a baloldali médiumok száma, 

az utóbbi tizenegy évben 24 új balra húzó médiaplatformot alapítottak Magyarországon, a számuk 36-ról 53-ra nőtt ez idő alatt.

Boros Bánk Levente azt is elmondta, hogy Magyarországon a felnőtt lakosság 93 százaléka aktív médiafogyasztó. – A televíziók a leginkább meghatározó médiumok Magyarországon, amit az online sajtó a rádió, majd a nyomtatott sajtó követ – derült ki az előadásból. 

A Nézőpont Intézet összesítése szerint a két legnagyobb kereskedelmi csatorna dominálja a tévék piacát, az RTL Klub nézettsége 47 százalék, míg a TV2-é 40. Boros Bánk Levente elmondta, hogy kifejezetten a közéleti, politikai tartalmat közvetítő médiumokat vizsgálták. Az online hírportálok között elmondása szerint már évek óta az Origo.hu és az Index.hu a piacvezető, őket pedig döntően baloldali weboldalak követik. Az előadásból kiderült, hogy a kereskedelmi televíziók esti híradói két-két millió embert tudnak elérni, az online szegmensben egy-egy nagyobb weboldal nagyjából egy-egy millió olvasót ér el az összeállítás alapján. 

IGAZSÁGHÁBORÚK

Koltay András: Többet kéne beszélnünk az igazságkeresésről

A dosszié összes cikke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.