Az Emmi felkészült az Ukrajnából menekülők segítésére

Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy menekültáradatra kell számítani, a minisztérium összes ágazatát kértem, hogy dolgozzuk ki a teendőinket – mondta Kásler Miklós az Életközelben című videóinterjú-sorozat legújabb részében, amelyben a menekültek megsegítése mellett beszélt a folyamatos egészségügyi fejlesztésekről is.

Forrás: Emmi2022. 03. 05. 14:40
null
Budapest, 2022. március 3. Az orosz-ukrán háború elõl menekülõ emberek Budapesten, a Nyugati pályaudvaron 2022. március 3-án reggel. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meg kell szervezni a Coviddal kapcsolatos teendőket a menekültek esetében is – mondta a miniszter, miután a tárca összes ágazatát mozgósította az Ukrajnából érkező menekültekkel kapcsolatban. 

Hozzátette: Magyarországon 13-féle kötelező vakcináció van gyermekkorban, Ukrajnában csak négy-öt. Meg kell nézni, hogy például a kolera és a hepatitis esetében milyen sorrendben, milyen dózisban kell lebonyolítani az oltást.

Ugyanez vonatkozik az egészségügyi ellátásra is a menekültek esetében – fogalmazott a miniszter, aki szerint a  Magyarországra érkező és itt maradó határon túli gyermekek online oktatását, az érettségire való felkészülést, az egyetemisták ellátását vagy éppen a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház itt ragadt színészeinek elhelyezését is meg kell szervezni. 

Rengeteg teendőnk van, és arra is készülünk, amit a közeli hetekben meg kell tennünk.

A miniszter elmondta: az ágazatok mozgósításával egy időben született meg a kezdeményezés, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a háttérintézmények dolgozói gyűjtéssel támogassák a menekülteket. A héten négy teherautónyi és egy kamionra való szállítmány indult útnak – ismertette.

Kásler Miklós a háború mellett a folyamatos egészségügyi fejlesztésekről is beszélt. Kiemelte: amerikai–angol–francia mintára létrehozták a Nemzeti Egészségügyi Kutatási Ügynökséget azzal a céllal, hogy megszervezzék a magyarországi klinikai vizsgálatokat, és hogy világszerte tartsák a kapcsolatot a gyógyszergyárakkal, illetve a hasonló ügynökségekkel. Ettől azt várjuk, hogy a járvány alatt is emelkedő klinikai vizsgálati szám a továbbiakban még határozottabban emelkedjen– mutatott rá a tárcavezető, aki hozzátette: 

az ügynökség és a Debreceni Egyetem között létrejött egy stratégiai megállapodás, amelynek keretében a Debreceni Egyetem elvállalta, hogy a részt vevő orvosok képzését biztosítja.

Az életminőséget nem kizárólag a jövedelem határozza meg, hanem többek között a lakhatás – ezt pedig arra mondta a miniszter, hogy a kormány tízmilliárd forint feletti összeget különített el az egészségügyi szakdolgozók lakhatási körülményeinek javítására. 

Hozzátette:  15 megyei kórházban, egy városi kórházban, összesen 17 helyszínen építettek vagy újítottak fel nővérszállókat.

Három generáció az egészségért címmel pályázati program indult. Ezzel kapcsolatban elmondta: 110 milliárd forintból 143 csoportpraxis részesült támogatásban abból a célból, hogy a gyermekek egészséges életmódra nevelése, valamint a daganatos betegségek szűrése előtérbe kerüljön.

Borítókép: Az orosz-ukrán háború elől menekülő emberek Budapesten, a Nyugati pályaudvaron 2022. március 3-án reggel. (MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.