Háború Ukrajnában: ma éjjel történt

Szerbiában Oroszország mellett tüntettek · Az orosz haderő blokád alá vonta Mariupolt · Nagyon magas adóskockázatot jelző szintre rontotta Ukrajna besorolását a Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő · Ukrajna megtámadása miatt kilép a Lukoil orosz olajvállalat felügyelőbizottságából Wolfgang Schüssel egykori osztrák kancellár · További bővítette Oroszországgal szembeni szankcióit Svájc.

Forrás: MTI2022. 03. 05. 7:36
PUTYIN, Vlagyimir
Makariv, 2022. március 4. Kiégett páncélozott harci jármû roncsa Makarivban 2022. március 4-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbiában Oroszország mellett tüntettek

Több százan tüntettek Belgrádban Oroszország mellett, a tüntetők azt ígérték, még többen az utcára vonulnak, ha a szerb kormány csatlakozik a Moszkvát sújtó szankciókhoz – jelentették hírügynökségek szombaton.

Helyszíni beszámolók szerint a pénteki megmozduláson az emberek orosz zászlókat lengettek.

A tüntetésen megjelentek az Obraz (Becsület) nevű szélsőjobboldali szervezet tagjai is, egyikük pedig a világ legbátrabb, legerősebb államférfijának nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

A belgrádi vezetés a kormány-, valamint a nemzetbiztonsági tanács ülését követően döntött úgy, hogy nem csatlakozik a szankciókhoz, noha azt is közölte: tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását, és elítéli az ellene indított támadásokat. 

Aleksandar Vucic szerb elnök azt is leszögezte: Szerbiának a saját érdekeit kell figyelembe vennie, és jelenleg nem áll érdekében senki ellen szankciókat bevezetni.

Az orosz haderő blokád alá vonta Mariupolt

A kelet-ukrajnai Mariupolt blokád alá vonták az orosz erők, és a város kérlelhetetlen támadásokat kénytelen kiállni – közölte szombaton a település polgármestere, aki egyúttal humanitárius folyosó létrehozására szólított fel.

Jelenleg megoldást keresünk a humanitárius problémákra, és minden elképzelhető lehetőséget számba veszünk a blokád feloldására – mondta a városi tanács Telegram-csatornájára feltöltött üzenetben Vadim Bojcsenko.

Elsődleges célunk tűzszünet elérése, hogy a létfontosságú infrastruktúrát helyreállíthassuk, és a humanitárius folyosó megnyitása, hogy élelmiszer és gyógyszer érkezhessen a városba– tette hozzá Mariupol első embere.

Az Azovi-tenger északi partján fekvő város elestével a Krímből északkelet felé nyomuló orosz erők és a szakadár területekről nyugat felé előretörő helyi szeparatisták erői egyesülve megszerezhetnék az ellenőrzést az Azovi-tenger teljes partvidéke felett.

Csütörtökön Bojcsenko azzal vádolta meg az orosz csapatokat, hogy ostromgyűrűt vonnak a város köré, lerombolják a hidakat és a vasútvonalakat, hogy a helyiek ne tudják elhagyni Mariupolt.

Szülővárosunk, félmillió ember otthona ötödik napja kérlelhetetlen támadás alatt áll– írta a Telegramon a polgármester, egyúttal az ellenállás folytatására biztatva az ukrán erőket.

Bojcsenko elmondása szerint a várost az ukrán hadsereg, a nemzeti gárda, a szélsőjobboldali, ultranacionalista Azov Légió, a határőrség és a tengerészgyalogság védi.

Sérült radarrendszerek és egyéb berendezések egy ukrán katonai létesítményben a délkelet-ukrajnai Mariupol városban 2022. február 24-én.  Fotó: MTI/AP/Szergej Gric

Nagyon magas adóskockázatot jelző szintre rontotta Ukrajna besorolását a Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő

Elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy az orosz invázió nyomán romlik Ukrajna képessége és valószínűleg hajlandósága is adósságszolgálati kötelezettségeinek teljesítésére.

 A Moody’s Londonban bejelentette, hogy az eddigi B3-ról két fokozattal Caa2-re minősítette vissza Ukrajna devizában és hazai valutában fennálló hosszú lejáratú szuverén adósságállományának osztályzatát. A cég az új besorolást is további leminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálat alatt tartja.

A Moody’s módszertana alapján az Ukrajnától most megvont B3 osztályzat is mélyen a spekulatív – vagyis befektetésre nem ajánlott – sávban volt, az új, Caa2 minősítés pedig a Moody’s hivatalos meghatározása szerint már nagyon magas adóskockázatra figyelmezteti a befektetőket.

A hitelminősítő közölte: becslése szerint a külföldi kormányok és a nemzetközi intézmények – köztük a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank, az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Európai Unió - eddig 15 milliárd dollárnyi pénzügyi segélyre vállaltak kötelezettséget.

A Moody’s szerint ez a jelentős nemzetközi pénzügyi támogatás elősegíti a likviditási helyzet erősítését, valószínűtlen azonban, hogy elégséges lesz annak a hatásnak a teljes ellentételezésére, amelyet az orosz invázió gyakorol Ukrajna adósprofiljára.

Ukrajna megtámadása miatt kilép a Lukoil orosz olajvállalat felügyelőbizottságából Wolfgang Schüssel egykori osztrák kancellár 

– közölte maga a politikus az APA osztrák hírügynökséggel pénteken.

Mindig is elkötelezett voltam amellett, hogy az EU és Oroszország között konstruktív kapcsolat legyen, de Ukrajna erőszakos lerohanásával, a gátlástalan harcmodorral és civilek bombázásával Oroszország átlépett egy bizonyos határt

 – fogalmazott az egykori politikus, világossá téve, hogy utolsó munkanapjait a háború befejezésére felszólító nyilatkozat kidolgozásával töltötte a cégnél. A Lukoil igazgatótanácsa csütörtökön adott ki közleményt, melyben a fegyveres konfliktus mielőbbi befejezésére szólított fel.

A Lukoil Oroszország második legnagyobb vállalata a Gazprom után, és a legnagyobb olyan cég az országban, amely nem állami tulajdonban van. Csaknem nyolcvanmilliárd dolláros bevétele van, és több mint százezer embert foglalkoztat. A Lukoil és leányvállalatai 28 országban vannak jelen.

Schüssel a jobbközép Osztrák Néppárt politikusaként 2000-től 2007-ig volt osztrák kancellár.

Christian Kern, aki szociáldemokrata politikusként vezette Ausztriát 2016 tavaszától másfél éven át, az orosz támadás első napján mondott le az RZD orosz vasúttársaság felügyelőbizottsági tagságáról.

További bővítette Oroszországgal szembeni szankcióit Svájc

Az Európai Unió lépéseivel összehangolva tovább bővítette az Ukrajna megtámadása miatt Oroszországgal szemben bevezetett szankciók körét pénteken a svájci kormány.

Svájc némi vonakodás után az Európai Unió korábbi szankcióit is átvette. Elsőként Bern is beutazási korlátozásokat rendelt el azokkal szemben, akiket az EU szankciókkal sújtott, néhány nappal később pedig a vagyonbefagyasztást is bevezették.

Pénteken az orosz jegybankkal folytatott tranzakciókat tiltotta meg a svájci kormány, továbbá átvette azt az uniós intézkedést, hogy több orosz bankot kizártak a nemzetközi tranzakciók végrehajtásához szükséges SWIFT kommunikációs hálózatból, emellett pedig Svájc a pénzügyi szolgáltatásokra és bizonyos termékekre vonatkozó exportkorlátozásokat is bevezetett.

Tilos mostantól Svájcból Oroszországba exportálni minden olyan terméket, amely hozzájárulhat Oroszország katonai és technológiai fejlődéséhez vagy a védelmi és a biztonsági szektor fejlesztéséhez. Az új szabályozás tiltja a repüléshez és az űrkutatáshoz kötődő termékek kivitelét, valamint korlátozza egyes, az olajiparhoz kapcsolódó termékek és szolgáltatások exportját is.

Gennagyij Gatyilov, Oroszország genfi ENSZ-nagykövete csalódottságának adott hangot, és úgy fogalmazott, hogy a berni kormány döntésének lesznek bizonyos negatív hatásai.

Csalódottak vagyunk, mert nagyon jó politikai kapcsolataink voltak Svájccal. Svájc még rosszabb időszakokban is megőrizte semlegességét– hangoztatta a diplomata. A svájci kormány úgy véli, hogy az Oroszország ellen bevezetett büntetőintézkedések összeegyeztethetők az ország semlegességével.A büntetőintézkedésekkel párhuzamosan a svájci kormány arról is határozott, hogy a háború elől menekülő ukrán állampolgárokat egyelőre a hagyományos menekültügyi eljárás nélkül befogadják

Borítókép: Kiégett páncélozott harci jármű roncsa Makarivban 2022. március 4-én (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.