Megkezdődött a titkos szavazás a köztársasági elnök személyéről

A titkos szavazáson Novák Katalin volt családügyi miniszterre vagy Róna Péter közgazdászra szavazhatnak a képviselők.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 10. 10:33
Országgyűlés Köztársasági elnök választása Novák Katalin Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A titkos szavazáson Novák Katalin volt családügyi miniszterre, a Fidesz–KDNP jelöltjére vagy Róna Péter közgazdászra, az ellenzéki frakciók jelöltjére szavazhatnak a képviselők. A szavazás előtt mind a két államfőjelölt beszédet mondott, Novák Katalinét itt, Róna Péterét itt közvetítettük

A köztársasági elnököt az Országgyűlés titkos szavazáson választja meg öt évre. A szavazás többfordulós is lehet. Az alaptörvény szerint az első szavazás alapján megválasztott köztársasági elnök az, aki az országgyűlési képviselők kétharmadának, 133 képviselőnek a szavazatát megkapta.

Ha második szavazást is tartanak, akkor az lesz a köztársasági elnök, aki – tekintet nélkül a szavazásban részt vevők számára – a legtöbb érvényes szavazatot kapta. Ha a második szavazás is eredménytelen, ismételt jelölés alapján új választást kell tartani.

Az első szavazás eredményét várhatóan 11 óra 39 perckor ismertetik.

Borítókép: Köztársaságielnök-választás. Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.