Nemzeti megbékélést szorgalmazott államfőjelölti beszédében Róna Péter

Elmondta, fontos, hogy magyar a magyarban ne ellenséget, hanem egy másik embert lásson.

Kincses Krisztina, Bákonyi Ádám
2022. 03. 10. 10:07
RÓNA Péter; KÖVÉR László
Budapest, 2022. március 10. Róna Péter közgazdász, az ellenzéki frakciók köztársaságielnök-jelöltje beszédet mond az Országgyûlés plenáris ülésén, ahol megválasztják az új államfõt 2022. március 10-én. Mögötte Kövér László házelnök. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzeti megbékélést szorgalmazott az Országgyűlés előtt elmondott beszédében Róna Péter, a baloldal köztársaságielnök-jelöltje. 

Hangsúlyozta: magyar a magyarban ne ellenséget, hanem egy másik embert lásson. Róna ezután bírálta az alaptörvényt, amely szerinte minden hatalmat az Országgyűlés kezébe ad, „ezzel kecskére bízza a káposztát”.  

– A hatalom korrumpál, az abszolút hatalom pedig abszolút korrumpál – mondta. Mint fogalmazott, „sokat segítene, ha az alaptörvény, ami érvényes törvény, ezért rendelkezéseit be kell tartani, egyúttal megfelelne a hitelt érdemlő alkotmány általánosan elfogadott ismérveinek”. Róna Péter szerint azt nem lehet, hogy a kormánypártra leadott szavazat az ellenzékre leadott másfélszeresét éri, és az sem, hogy míg valaki részesül kórházi ellátásban, mások csak hetek, hónapok múlva vagy egyáltalán nem. Elmondta, azt sem lehet,  hogy a magyarok 74 százaléka jóval az EU szegénységi küszöb alatt éljen, miközben mások több milliárd forintos jachtokon örömlányokkal múlatják az időt, egy korrupt hatalom pedig családokat lakoltat ki és tesz hajléktalanná. 

– Nyújtsunk tehát kezet egymásnak, mielőbb törekedjünk történelmi sebeink kölcsönös megértésére és gyógyítására, és bízzunk egymásban akkor is, ha a másik gyarló és esendő – fogalmazott. Róna Péter arra is rámutatott, hogy anyagi jólétünket az európai uniós tagságunkkal tudjuk biztosítani, míg biztonságot a NATO szavatol nekünk.

 – Miért kellene mindezt kidobni az orosz diktátor barátságáért? – tette fel a kérdést. – Isten áldja a hazát, Isten áldja a magyarokat – zárta szavait.

Borítókép: Róna Péter közgazdász, az ellenzéki frakciók köztársaságielnök-jelöltje beszédet mond az Országgyűlés plenáris ülésén, ahol megválasztják az új államfőt 2022. március 10-én. Mögötte Kövér László házelnök. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.