Már száznyolcvannégyezer levélszavazatot leadtak

A Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a levélszavazatot választók azonosító nyilatkozatait, eddig 86 655 érvényes iratot találtak.

Szabó Réka Zsuzsanna
2022. 04. 01. 10:43
null
Csíkszereda, 2022. március 29. Leadják az április 3-i magyarországi országgyûlési választások levélszavazatait Magyarország csíkszeredai fõkonzulátusán 2022. március 29-én. Levélszavazásra a magyarországi lakcímmel nem rendelkezõ magyar állampolgárok jogosultak. MTI/Veres Nándor Fotó: MTI//Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező 456 ezer választópolgár közül 184 ezren már leadtak levélszavazatukat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) pénteki adatai szerint – jelentette az MTI.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az országgyűlési képviselők választásán és a vele egy napon megtartandó népszavazáson csak levélben szavazhatnak akkor, ha március 9-ig kérték felvételüket a névjegyzékbe. Ezt több mint 456 ezren tették meg. Az NVI eljuttatta a választópolgároknak a szavazási levélcsomagokat, amit 46 ezren valamelyik külképviseleten vettek át.

A pénteki adatok szerint már csaknem 184 ezer levélszavazatot leadtak a választópolgárok: 33 600-at közvetlenül, levélben juttattak el az NVI-hez, több mint 150 ezret pedig a külképviseleteken adtak le.

Az NVI hétfőtől ellenőrzi a beérkezett levélszavazatot választók azonosító nyilatkozatait. Azt nem teszik közzé, hogy hány azonosító nyilatkozatot ellenőriztek, csak azt, hogy eddig 86 655 érvényes szavazási iratot találtak. Szerbiából több mint 38,5 ezer, Romániából csaknem 18 ezer érvényes szavazási irat érkezett már vissza.
A választók a szavazólapokat tartalmazó válaszborítékot az NVI-hez eljuttathatják postán (bárhonnan ingyen), úgy, hogy az a szavazás napján 19 óráig megérkezzen. Térítés ellenében feladhatják bármelyik külképviseletre címezve is, ebben az esetben viszont a külképviseleti szavazás lezárásáig kell megérkeznie a levélszavazatnak az adott címre. Az amerikai kontinensen szavazóknak figyelembe kell venniük, hogy az időeltolódás miatt a külképviseleti szavazás szombaton lesz.
A válaszborítékot le is lehet adni bármely külképviseleten március 19-étől munkanapokon, a külképviseletek általában 8 óra és 16.30 között tartanak nyitva, de Beregszászon, Ungváron, Kolozsváron, Csíkszeredán, Bukarestben és Szabadkán minden nap 6–22 óra között van erre lehetőség.

A válaszboríték leadható a külképviseleten a külképviseleti szavazás időtartama alatt (általában 6–19 óra között) is, valamint Magyarországon a 97 egyéni választókerületi székhelyen is, a szavazás napján 6–19 óra között.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.