A konzervativizmus alkalmazkodik a valósághoz

A konzervativizmus olyan fa, amely a valóság talajából nő ki: rugalmas, hajlik, de nem törik, folyton idomul a valósághoz – nyilatkozta lapunknak Köbli Norbert forgatókönyvíró tegnap, a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC) második napján. Mint mondta, a mai, uralkodó szabadelvű ideológia végletekben gondolkodik, de szerint csak idő kérdése, hogy visszakapjuk normális életünket, az inga ugyanis mindig visszaleng. Bírálta a magukat progresszívnek vallókat és a liberális logikát, amely szerint az új mindig értékesebb is, holott ez nincs mindig így.

2022. 05. 20. 19:36
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A konzervativizmus a ráragasztott pejoratív jelzőkkel ellentétben nem egy merev struktúra, amely képtelen az adaptálódásra. Éppen ellenkezőleg: egy olyan fa, amely a valóság talajából nő ki. Rugalmas, hajlik, de nem törik. Képes arra, hogy újra és újra idomuljon a valósághoz – nyilatkozta lapunknak Köbli Norbert, a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC) második napján Budapesten. A Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró úgy véli, a bigottság minden politikai oldalon rossz. Mint mondta, a fanatikusokkal, akikben nincs kétely, nincs önreflexió – hanem meggyőződésük, hogy nekik mindig igazuk van –, óvatosan kell bánni, és adott esetben kerülni is kell őket. 

Köbli Norbert úgy gondolja, a mai uralkodó szabadelvű ideológia is végletekben gondolkodik. 

Az ingák természete olyan, hogy kilengenek egyik irányba, majd a másikba. A végleteket azonban kerülni kell. Most azt érzem, végleteket élünk. Kilengett az inga, azonban csak idő kérdése, és visszakapjuk normális életünket. Az inga mindig visszaleng – fogalmazott. 

A neves forgatókönyvíró úgy vélekedett, a folyamatos megújulás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a legjobb társadalmi felállásban élünk. Kiemelte: aki saját bevallása szerint progresszív, az nagyon jól megérti magát a kapitalista cégekkel, amelyek mindig valami újat akarnak a piacra dobni. 

A mai liberális logika arra a filozófiára, korszellemre csatlakozik rá, miszerint csak az új lehet értékes. Mindenki ismer olyan embert, aki szerint minden relatív, de az új sztár, az új színész jobb, mint a tavalyi. Köbli Norbert kijelentette: nem szabad mindent értékként elfogadni csak azért, mert új. 

– Ahogy mindenkinek, a forgatókönyvírónak is példát kell mutatnia – jelezte. Hozzátette: ez az ő esetében úgy történhet, ha a műveiben az igazságról, a valóságról akar beszélni. Ha pedig úgy érzékeli, hogy az például a biológiai valóságnak nem felel meg, „akkor tudom, hogy íróként az igazságot tagadtam meg”. – A lényeg, hogy mindig az igazságot kell megragadni – hangsúlyozta. Az igazságot kell átadni üzenetként a gyermekeinknek, hogy egészségesen nőhessenek fel – fűzte hozzá.

Borítókép: Köbli Norbert (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.