időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo
Karácsony szerint a választók április harmadikán már véleményt mondtak

A saját kérdéseikben ellenzik a népszavazást Tordaiék

Vizvári Soma
2022.05.09. 15:56 2022.05.09. 16:14
A saját kérdéseikben ellenzik a népszavazást Tordaiék

A főpolgármester korábban úgy vélekedett, „április 3-án igazi népszavazás lesz, ahol döntünk a Diákvárosról és döntünk bajba jutott embertársaink megsegítéséről is”. Nem csoda, ha azóta már nem ragaszkodik a baloldal ahhoz, hogy az általuk benyújtott kérdésekről népszavazást írjanak ki.

Nincs szükség drága referendum kiírására azokban a népszavazási kérdésekben, amelyeket a Párbeszéd elnöke, Karácsony Gergely nyújtott be korábban

– emellett érvelt a parlament hétfői ülésén Tordai Bence, a mikropárt frakcióvezetője. 

Mint ismert, az egyik kérdés az álláskeresési járadék folyósítási idejének meghosszabbításáráról szól, a másik pedig arra vonatkozik, hogy a világhírű kínai egyetem, a Fudan campusa megépülhessen-e Budapesten. Köztudott, a Fudanról a baloldal azt állítja, a tervezett Diákváros helyett húznák fel, hiába tette egyértelművé a kormány, hogy mindkét projekt meg fog valósulni. 

Tordaiék szerint népszavazást tartani az általuk kitalált kérdésekről drága lenne, a magyarok többsége pedig az ő álláspontjukat osztja, ezért benyújtottak mindkét témában törvényjavaslatot is, amit, ha a parlament kormánypárti többsége támogat, nem lesz szükség pénzt költeni a referendumra. 

Igen ám, csakhogy nem egyértelmű, a mikropárt mire alapozza azt az állítását, hogy a többség az ő álláspontjukat támogatja. Karácsony Gergely korábban azt írta közösségi oldalán, összesen 470 ezer népszavazást támogató aláírást adtak le. 

Persze ez két kérdésre gyűlt össze, magyarán szó sincs 470 ezer választóról. Ha az a kérdés, hány aláíró volt, valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha ezt a számot elfelezzük. Ami biztos: a Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint a Fudan-népszavazáshoz legalább 200 526 érvényes aláírás gyűlt össze, az álláskeresési járadékhoz pedig legalább 200 555. 

Érdemes megjegyezni, a Mi Hazánk az április 3-i országgyűlési választáson ennél jóval több, összesen majdnem 333 ezer listás szavazatot kapott, amivel épphogy bejutott a parlamentbe hat képviselővel. 

A hatpárti összefogás vélhetően az országgyűlési választáson elszenvedett nagyarányú veresége óta nem ragaszkodik ahhoz, hogy népszavazást rendezzenek saját kérdéseikről, hiszen nem hisznek az általuk remélt eredményben. 

Karácsony Gergely ráadásul már maga előre kimondta saját népszavazási kérdéseikre az ítéletet, amikor március elején úgy fogalmazott: „április 3-án igazi népszavazás lesz, ahol döntünk a Diákvárosról és döntünk bajba jutott embertársaink megsegítéséről is”.

Borítókép: Tordai Bence a parlamentben (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Vita az Országgyűlésben

A jogbiztonsághoz átmeneti rendelkezésekre van szükség

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.