Áder János: Mondjanak igent közös sikereinkre!

Az új Országgyűlés megalakulása után mondott beszédet a leköszönő köztársasági elnök.

Bákonyi Ádám, Kreft-Horváth Márk
2022. 05. 02. 12:34
ÁDER János
Áder János köztársasági elnök az Országgyûlés alakuló ülésén a Parlamentben 2022. május 2-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar választók április 3-án döntöttek arról, hogy mely pártokat, pártszövetségeket juttatják mandátumhoz, kikre bízzák a kormányzást – mondta el az Országgyűlés megalakulása után elmondott beszédében Áder János. A leköszönő köztársasági elnök hozzátette: „Honfitársaim döntése világos és egyértelmű, azt félreérteni, félremagyarázni nem lehet.” 

Mint mondta, 

1990 óta soha ennyi megfigyelő nem vett részt a választásokon, és ilyen korán még soha nem született meg a választás hivatalos végeredménye. 

A választási eredmény megkérdőjelezhetetlen

– Politikailag és jogilag megkérdőjelezhetetlen a választás eredménye. Az új kormány legitimációja minden vitán felül áll – tisztázta a köztársasági elnök. Áder János ezek után minden honfitársának köszönetet mondott, aki részt vett a választásokon, azoknak is, akik a választások lebonyolításában segédkeztek. 

Az új kormány alakítására a múlt héten felkértem Orbán Viktort, aki a felkérést elfogadta

– mondta el a képviselőknek Áder János, aki javasolta, hogy válasszák is meg újra a kormányfőt. 

Deák Ferencet idézve a leköszönő köztársasági elnök arról beszélt, hogy a haza minden lakójának jobblétéért kell dolgozni, az örökké fennálló véleménykülönbségek pedig jó, hogy vannak, de a polgárok egymás ellenfelei legyenek, ne ellenségek. 

– Sokkal fontosabbak a feladataink, mint hogy néhány képviselő lelki világával, vagy a vesztes csapaton ne változtass taktika elemzésével foglalkozzunk – magyarázta Áder. Elmondta, Deák Ferenc szerint csak igenekből lehet országot építeni, de először nemet kell mondani pár dologra. – A kettős mérce alkalmazására, az idegen érdekek kiszolgálására, a békétlenségre, hazugságra, demagógiára, jellemtelenségre, elvtelenségre, alpári beszédre – sorolta Áder. 

A nemzeti érdekek képviseletére, a magyarok gyarapodására és a közös sikerekre pedig mondjanak igent a következő években

– javasolta a képviselőknek a köztársasági elnök. 

Konkrétan kiemelte a kastélyfelújításokat, egészségügyi intézmények felújítását és a sportlétesítményeket. 

A háború mindent megváltoztatott

A köztársasági elnök kifejtette: az elmúlt év végén, látva a kezdeti gazdasági adatokat, joggal bizakodhattunk, hogy túl leszünk a járvány okozta gazdasági nehézségeken. Az orosz–ukrán háború azonban az egész világon, az EU-ban és Magyarországon is mindent megváltoztatott, mert a kormányok, a vállalkozások számára komoly fejtörést okoz, hogy a gáz ára hatszorosa, a villany ára ötszöröse a korábbi években megszokottnak.

Az államfő szerint a háború az árakat tartósan magasan tarthatja, tovább is emelheti. 

A vas- és acéltermékek, de jó néhány speciális ipari alapanyag és mezőgazdasági termék termelését is megnehezítheti. Az eszköz- és készlethiány több iparágban riasztó méretűvé vált. Áder János a magas inflációra is kitért, ami az alacsony jövedelmű országokban megélhetési válságot okozhat. 

Az élelmiszerárak kérdéséről egy ENSZ-jelentésre hivatkozva közölte, hogy akár 50 százalékkal is csökkenhet az idei termés, 

ami további drasztikus áremelkedéshez, a szegényebb országokban ellátási gondokhoz, növekvő feszültségekhez és társadalmi robbanáshoz vezethet. 

Jelentősen bővült a hazai közvagyon

Áder János arról is beszélt, hogy az elmúlt évek a közvagyon jelentős gyarapításának az évei voltak. Szerinte jó lenne, ha mindenki tudna örülni a mások sikerének, ezért arra biztatta a falvakban élőket, hogy jöjjenek minél gyakrabban a fővárosba. A fővárosban élőket arra biztatta, hogy látogassanak el vidékre és a határon túlra.  

Az államfő kiemelte: nem kell jóstehetség ahhoz, hogy megállapítsa, nehéz évek várnak ránk, a koronavírus-járvány még mindig itt van velünk, a háború tart, egy „gazdasági válság készül ránk rúgni az ajtót”. 

Nehéz évek várnak ránk.  Az új kormánynak minden tapasztalatra szüksége lesz, hogy jó irányba vezesse az országot

– mondta Áder, aki szerint a választói felhatalmazás világos, a kihívás pedig emberes. A köztársasági elnök beszédét azzal zárta, hogy bármilyen nemtelen támadások is érik a képviselőket, soha ne feledjék: 

A haza minden előtt.

Borítókép: Áder János az Országgyűlés alakuló ülésén (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.