időjárás 15°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Dömötör Csaba: Nem támogathatjuk olyan szankciók bevezetését, amik jobban fájnak Európának

Máté Patrik
2022.05.10. 10:47 2022.05.10. 10:55
Dömötör Csaba: Nem támogathatjuk olyan szankciók bevezetését, amik jobban fájnak Európának

– Ukrajnában háború van. A Fidesz álláspontja világos: elítéljük az orosz agressziót és támogatjuk Ukrajna szuverenitását – közölte napirend előtti felszólalásában Halász János. A Fidesz országgyűlési képviselője kiemelte: Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia, ezért hazánk nem küld fegyvereket Ukrajnába.

– Segítünk viszont minden bajbajutottnak, a háború elől hazánkba menekülőknek

– tette hozzá.

Mint mondta, hazánk ott segít, ahol tud, de az elfogadhatatlan, hogy Magyarországgal fizettessék meg a háború árát, majd elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bizottság tervét is az orosz olajembargót illetően. – Ennek a javaslatnak az elfogadása azt jelentené, hogy 700 forintra nőne a benzin és 800 forintra a gázolaj ára – közölte Halász János, kiemelve:

semmilyen pártpolitikai szempont nem írhatja felül a magyar érdekeket, ezért a baloldal is mondjon nemet a brüsszeli javaslatra.

Továbbá a képviselő kiemelte, hogy egy olaj- vagy gázembargó a magyar rezsicsökkentés végét is jelentené.

– A háborús helyzet csak fokozta az Európára nehezedő gazdasági problémákat – válaszolta Dömötör Csaba. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára megjegyezte, hogy például Németországban negyven éve nem volt olyan magas az infláció, mint most.

– Nagyon észnél kell lennünk, ezért nem támogathatjuk olyan szankciók bevezetését, amik jobban fájnak Európának, mint Oroszországnak 

– figyelmeztetett az államtitkár.

A kormánypárti politikus emlékeztetett, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tegnap Magyarországon járt, és tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel a szankciók ügyében. Továbbá Dömötör Csaba közölte, hogy a kormány különböző intézkedésekkel – rezsicsökkentés, élelmiszerárstop, illetve benzinárstop – védi a magyar embereket a gazdasági nehézségektől.

– A baloldali pártok hetek óta azzal riogatnak, hogy jönnek a megszorítások, és az árstopok megszűnnek. Ezzel szemben a kormány nem megszüntette, hanem meghosszabbította az intézkedéseket 

– hívta fel a figyelmet az államtitkár, aki arra is kitért, hogy a 2008-as gazdasági válság időszakával ellentétben a magyar gazdaság most sokkal stabilabb lábakon áll.

Borítókép: Dömötör Csaba (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Vita az Országgyűlésben

A jogbiztonsághoz átmeneti rendelkezésekre van szükség

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.