Ma két békepárti vezető van Európában; Ferenc pápa és Orbán Viktor

Minden képviselő benyújtotta megbízólevelét a köztársasági elnöknek. Megkezdődött az Országgyűlés alakuló ülése.

Bákonyi Ádám, Kreft-Horváth Márk
2022. 05. 02. 11:30
ÁDER János
Budapest, 2022. május 2. Áder János köztársasági elnök beszédet mond az Országgyûlés alakuló ülésén a Parlamentben 2022. május 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind a 199 képviselő, és mind a 11 nemzetiségi szószóló benyújtotta megbízólevelét a köztársasági elnökhöz

– jelentette be Áder János az új Országgyűlés alakuló ülése előtt. Ezután Turi-Kovács Béla vette át az ülés vezetését. A korelnök kihirdette a nyolc legfiatalabb új tagot (Varga Ferenc, Bakos Bernadett, Végh Noémi, Ungár Péter, Koncz Zsófia, Nacsa Lőrinc, Illés Boglárka és Dúró Dóra) mint korjegyzőket, közülük pedig Nacsa Lőrincet és Dúró Dórát kérte fel, hogy legyenek segítségére az ülés levezetésében. 

A választás tiszta és szabad volt, azon a magyarok egyértelműen arról döntöttek, hogy a 12 éve megkezdett építő kormányzati munka folytatódjon – foglalta össze köszöntőjében a korelnök. Szerinte 

Európában ma két láthatóan békepárti vezető van, az egyik Ferenc pápa, a másik pedig Orbán Viktor. 

– Nincs az emberiségnek nagyobb ellensége, mint a háború, amely erkölcsi, anyagi pusztulást és az élet pusztulását jelenti – mondta Turi-Kovács Béla, aki hangsúlyozta, hogy ő maga megélte a második világháborút, így tudja, miről beszél.

Az alakuló ülés napirendjét az új parlament látható többséggel elfogadta, a Momentum nem szavazott. 

Rendben zajlottak a választások 

Téglási András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke arról beszélt, hogy kiszámítható jogszabályi környezetben zajlott a választás, amelynek eredményét illetően 

egyetlen esetben sem vitatták az egyéni körzeti eredményeket.  

Az NVB döntései ellen 19 százalékban nyújtottak be felülvizsgálati kérelmet, de csak 3 százalékban kellett a döntéseket felülírni – tette hozzá. 

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke pedig arról beszélt, hogy Magyarország történetében először volt egy napon parlamenti választás és népszavazás, a lebonyolítás teljesen zökkenőmentesen zajlott. Hozzátette: a választások hivatalos honlapját teljesen átalakították, és így az internetes tájékoztatás fennakadás nélkül működött. Nagy Attila arról is beszélt, hogy a jövőben több jogszabály-módosítással él majd a választási eljárást illetően. 

Hét választókerületben ugyanis húsz százalékkal magasabb a népesség, mint az átlag, ezért át kell rajzolni a határokat

– magyarázta. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.