Vesztegetési ügyek és botrányos közbeszerzés

Folytatta a 2010 előtti rossz hagyományokat a baloldali városvezetés, amely a ciklus félidejéig, mindössze két és fél év alatt, számos korrupciógyanús üggyel hívta fel magára a figyelmet. Baloldali polgármestert, parlamenti képviselőket is bűncselekményekkel gyanúsítanak több száz milliós nagyságrendű vesztegetés miatt, és egy botrányos buszbérlési pályázat kapcsán is nyomoz a rendőrség a Városházán. Az egyes visszaélések szálai 2019 előtti időszakra is visszanyúlnak, méghozzá Karácsony Gergely zuglói polgármesteri tevékenységéig.

Munkatársunktól
2022. 05. 23. 5:55
null
20220413 budapest fovarosi kozgyules havran zoltan magyar nmezet Fotó: HAVRAN ZOLTÁN

Folytatta a 2010 előtti rossz hagyományokat a baloldali városvezetés, amely a ciklus félidejéig, mindössze két és fél év alatt, számos korrupciógyanús üggyel hívta fel magára a figyelmet. Baloldali polgármestert, parlamenti képviselőket is bűncselekményekkel gyanúsítanak több száz milliós nagyságrendű vesztegetés miatt, és egy botrányos buszbérlési pályázat kapcsán is nyomoz a rendőrség a Városházán. Az egyes visszaélések szálai 2019 előtti időszakra is visszanyúlnak, méghozzá Karácsony Gergely zuglói polgármesteri tevékenységéig.

A Városháza-gate hullámai még el sem csitultak – javában zajlik a rendőrségi nyomozás a fővárosi korrupciógyanús „jutalékos” ingatlanértékesítések ügyében – újabb fővárosi botrány került nyilvánosságra az országgyűlési választások előtt. A zuglói parkolási, illetve informatikai vesztegetési ügy politikusérintettjei kivétel nélkül az MSZP régi prominensei: Horváth Csaba XIV. kerületi polgármester, Tóth Csaba volt parlamenti képviselő, Molnár Zsolt, aki az újonnan alakult Országgyűlésben is mandátumot szerzett, illetve Baja Ferenc egykori környezetvédelmi miniszter.

A botrány február vége felé robbant ki, amikor korrupciós bűncselekményekkel összefüggésben tartott házkutatást a zuglói polgármesteri hivatalban a Központi Nyomozó Főügyészség.

Ezt követően a Magyar Nemzet nyilvánosságra hozott egy gyanúsítotti vallomást, amelyben Fuzik Zsolt tárta fel az ügy részleteit. Fuzik a hatóságok szerint a társaival együtt összesen 19 milliárd forint értékben állított ki fiktív számlákat, amelyek a SYS IT Services Kft.-nél és a hozzá kapcsolódó gazdasági társaságoknál keletkeztek. A férfi 2021 őszén vádalkut kötött a nyomozókkal, és több általa ismert, politikusokat érintő bűncselekményről is beszámolt. 

Zuglói parkolási ügy

Az egyik ilyen korrupciós botrány a zuglói parkolási rendszerrel függ össze. Eszerint Tóth Csaba és Horváth Csaba 2016-ban a Zuglóban tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amellyel túlárazott vállalkozói díjban állapodtak meg, és a nyereség felére igényt tartottak. Fuzik Zsolt, a zuglói parkolási cég egyik vezetője a nyomozók előtt részletesen beszámolt arról, hogy ki mikor, milyen összegű korrupciós pénzt kapott a SIS Parking Kft. profitjából. A férfi vállalta a hazugságvizsgálatot is. A poligráf szerint Fuzik igazat mondott, amikor a bűncselekmények részleteiről beszélt. A kifizetéseket fiktív számlák kibocsátásával fedezte a SIS Parking Kft.

Az ügyészség beszámolója szerint a bevételből Tóth Csaba saját maga és a szintén gyanúsított Horváth Csaba részére 31 millió forintot kért és vett át. Ezenfelül havonta 10-15 millió forintot, összesen legalább 250 millió forint készpénzt kaphattak, amit feltehetően elosztott egymás között a két szocialista politikus. Fuzik vállalta a hazugságvizsgálatot is, és a poligráf szerint igazat mondott, amikor a vesztegetésekről vallott.

Lényeges körülmény, hogy a visszaélések idején a jelenlegi főpolgármester, Karácsony Gergely volt Zugló polgármestere.

Vesztegetési pénzek

A parkolási botrány melletti másik ügy a BKV informatikai rendszerével kapcsolatos. A SYS IT 2019 nyarán nyert el egy jelentős közbeszerzést, amely alapján két éven át milliárdokért működtethették a BKV informatikai rendszereit. Fuzik – aki amolyan intézői szerepkört töltött be, rá bízták a vesztegetési pénzek átadását is – a gyanúsítotti vallomásában azt is elmondta, hogy ebben az ügyben bukkant fel Baja Ferenc és Molnár Zsolt MSZP-s parlamenti képviselő, akik a pályázat beadása előtt keresték fel a SYS IT-t azzal, hogy „nem támadják meg a szerződést”, ha fizetnek nekik.

Molnár 40 millió forintot kérhetett, Baja pedig 30-at, és a megállapodás szerint a „díj” két évre szólt. Utóbbi az első részletet 2019-ben, a Lánchíd 19 Hotel előtti parkban vehette át, Molnár Zsolt pedig a Budapest, V. kerületi Olimpiai parkban tehette el a 40 millió forint kenőpénzt tartalmazó táskát.

Mind a négy MSZP-s politikus tagadta a bűncselekmények elkövetését. Molnár Zsolt, valamint Horváth Csaba a gyanúsítások ellenére felkerült a baloldali összefogás közös listájára, előbbi parlamenti mandátumhoz is jutott. A folyamatban lévő eljárás miatt azonban a legfőbb ügyész hamarosan kérheti a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója tudott arról, hogy Baja Ferenc volt MSZP-s miniszter Karácsony Gergely főpolgármesterre hivatkozva kért 30 millió forintot Fuzik Zsolttól. A már idézett tanúvallomásban Baja Ferenc neve Karácsony Gergely informatikai főtanácsadójaként szerepelt, és ebben a minőségében kaphatott több tíz millió forintot. Karácsony Gergely a Mediaworks Hírcentrumának kérdésére még márciusban elismerte, hogy többször egyeztetett informatikai kérdésekben Baja Ferenccel. – Beszélgettem vele néhány alkalommal, nevezhetjük ezeket tanácsoknak is – mondta. A főpolgármester a több szocialista politikust is érintő botránysorozatot egyébként kampányfogásnak nevezte. Mint mondta, a nyomozó hatóságokra bízza, hogy a tanúvallomásnak mi a valóságalapja. 

Kamucéggel szerződtek volna

A vesztegetési botrányokhoz képest talán kisebb horderejű, de a baloldal városvezetési módszereit jól jellemzi a buszbérlési ügy. A BKV több mint háromszázmillió forintért egy olyan sebtiben létrehozott, offshore-hátterű álcégtől bérelt volna buszokat, amelynek nem is voltak ilyen járművei, és más cég referenciáját mutatta be a pályázaton. A CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt. 2020. május 11-én alakult, vagyis a céget mindössze hét nappal az ajánlattételi idő lejárta előtt jegyezték be. A papíron egyetlen alkalmazottal működő cégnek buszai sem voltak, s a járműveket éppen attól a vállalattól tervezték tovább-bérlésre beszerezni, amelyiket megelőzték a tenderen.

A hibáktól hemzsegő pályázatban egy nem létező busz alvázszámát is megadták, ráadásul egy svájci vállalat számára kiállított ajánlást igyekeztek bemutatni a sajátjukként. A CR-Facilities többségi tulajdonosát – egy ciprusi székhelyű offshore cég birtokolja –, amelynek a tisztségviselői között Leisztinger Tamás emberei is megtalálhatók. A baloldali kötődésű nagyvállalkozó korábban Tüttő Kata (MSZP) főpolgármester-helyettes élettársa volt.

Miután a BKV megkötötte a szerződést a kamucéggel, még a baloldali sajtó is felfigyelt az ügyre, a Karácsony-féle városvezetés pedig végül felbontotta a kontraktust a rájuk nehezedő nyomás miatt. A pályázattal kapcsolatos lehetséges visszaélések kapcsán a Közbeszerzési Hatóság indított vizsgálatot, amelynek lezárultával többféle bűncselekmény gyanúja is felmerült. Az ügyben a Nemzeti Nyomozóiroda folytat nyomozást.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.