időjárás 22°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

A parlament ma utasíthatja el a globális minimumadó bevezetését

Forrás: MTI
2022.06.21. 07:16 2022.06.21. 08:19
A parlament ma utasíthatja el a globális minimumadó bevezetését

Az ülés 9 órakor a napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd kivételes eljárásban tárgyalja a Ház a gazdasági bizottság által benyújtott országgyűlési határozati javaslatot a globális minimumadóval kapcsolatban.

Az előterjesztés az orosz–ukrán háború okozta új világgazdasági helyzetre, különös tekintettel a háborús inflációra és a háborús gazdasági válságra hivatkozva kezdeményezi elutasítani a multinacionális csoportokra az EU-ban alkalmazandó globális minimum-adómértékről szóló tanácsi irányelvtervezetet.

  • A parlament emellett határozhat az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2021-es szakmai tevékenységéről és az intézmény működéséről szóló beszámolóról.
  • Döntés lesz a magyar kormány és a Visegrádi Szabadalmi Intézet közötti székhely-megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslatról is, amely rendezi az intézet jogi státusát, illetve meghatározza a tisztségviselőknek biztosított mentességek és kiváltságok körét.
  • Uniós jogharmonizáció a célja annak a Nagy-Britanniával kötött beruházásvédelmi egyezmény megszüntetésének, amelyről szintén zárószavazás lehet. Ugyanakkor az Ománnal kötött, a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló megállapodást most tervezi kihirdetni az Országgyűlés.
  • A képviselők határoznak az Interparlamentáris Unió (IPU) Magyar Nemzeti Csoportjának megalakításáról. Az IPU szuverén államok parlamentjeinek egyetlen világszervezete, a parlamentek közötti véleménycsere és párbeszéd fóruma.
  • Várhatóan megválasztják az ÁSZ elnökét jelölő eseti bizottság tisztségviselőit és tagjait.

A határozathozatalokat követően két nemzetközi légügyi egyezményt vitat meg a parlament:

  • az egyik az Európai Unió és Örményország között a közös légtér létrehozásáról szól
  • a másik az Európai Unió és Katar közötti légi közlekedésről.

Borítókép: szavaznak a képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. június 20-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

Globális minimumadó

Gulyás Gergely: Brüsszel durván megsérti az unió alapszerződéseit

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.