Egyre kevesebb magyar orvos hajlandó abortuszt végezni

Vallási, lelkiismereti okokból is megtagadhatja az ellátást az orvos.

Forrás: Napi.hu2022. 07. 18. 13:09
ORVOSI RENDELŐ
ORVOSI RENDELŐ Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar abortuszszabályozás elvileg nem számít túl szigorúnak Európában, az orvosok hajlandósága a terhességmegszakításra azonban egyre alacsonyabb. Sokat nehezít a nem kívánt terhességgel élők helyzetén az is, hogy egy hónap, mire időpontot kapnak a nőgyógyászhoz – derült ki a Napi.hu cikkéből. 

Egyre több orvos van Magyarországon, aki lelkiismereti okokból nem szakít meg terhességet – hivatkozik a portál a Szabad Európa írására.

Vallási, lelkiismereti okokból is megtagadhatja az ellátást az orvos, és a jogszabály szerint emiatt semmilyen hátrány nem érheti a munkahelyén. Ezt azonban előre, írásban jeleznie kell a szolgáltatónak, vagy ha ezt nem tette meg, az első adandó alkalommal kell jeleznie. A kórháznak ugyanis biztosítania kell, hogy legyen olyan orvos, aki végez abortuszt – hangsúlyozták. 

Úgy fogalmaztak: a magyar abortuszszabályok Európában nem számítanak sem túl szigorúnak, sem túl megengedőnek. Például, Máltában semmilyen körülmények között nem végeznek abortuszt, és Lengyelországban is nagyon szigorú a szabályozás. Olaszországban már évek óta probléma, hogy kevés orvos hajlandó abortuszt végezni. Egy öt évvel ezelőtti felmérés szerint az olasz nőgyógyászok hetven százaléka, a római nőgyógyászoknak pedig a nyolcvan százaléka tagadta meg a terhességmegszakítást – tájékoztatott a lap. 

A KSH szerint 2020-ban közel 24 ezer terhességmegszakítást végeztek Magyarországon, összehasonlításképp ez a szám 1980-ban még 81 ezer volt – ismertették. 

 

Borítókép: orvosi rendelő (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.