időjárás 12°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Állami kitüntetéseket adott át Gulyás Gergely

Magyar Nemzet
2022.08.19. 13:14 2022.08.20. 09:11
Állami kitüntetéseket adott át Gulyás Gergely

– Sikeres születéstörténetet ünneplünk Magyarország születésnapján, hiszen Szent István alkotása egy évezred után is élő egység – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Budapesten. A miniszter az államalapítás napja alkalmából tartott, kitüntetések átadásával egybekötött ünnepségen kijelentette, az évezredes múlt előnye, hogy felkészít bennünket mindarra, ami a jövőben történhet. 

Úgy vélte, sikerült már túlélni a tatár, a török és a szovjet megszállást, Trianont, és azokat az időket is, amikor az ország sorsáról nem Magyarországon döntöttek. Mindezek alapján jó okunk van remélni, hogy a jelen akadályait is sikerrel vesszük majd

 – emelte ki. Márai Sándor írót idézve megállapította, a megmaradás kulcsa a méltányosság, a türelem és az arányérzék. Ez mindig így volt, és különösen fontos ez napjainkban, amikor komoly válságokkal nézünk szembe – hangoztatta a miniszter.

Ezt követően arról beszélt, hogy senki nem él önmagában és önmagának, minden, amit teszünk, hatással van a környezetünkre. Hozzátette, igaz ez első királyunkra is, akinek 40 éves uralkodása alatt nagyot fordult a világ, de élete műve és öröksége ez az ország, a keresztyén hit meggyökerezése, amelyből „ezeréves kultúránk kinyílt”, valamint az állam, amely keretet ad a nemzet életének. 

Szent István megalkotta a vármegyéket, amelyek ezer esztendeje szolgálják a helyi közösségeket, jogrendje és első törvénykönyve ma is mintaként szolgál, intelmei örök iránymutatást jelentenek, és a mai értelemben vett európai együttműködés előképe is az ő öröksége

 – sorolta a miniszter. 

Gulyás Gergely a díjazottakat méltatva megállapította, az állami ünnepen számba vehetjük, hogy milyen sokaknak milyen sokat köszönhetünk. Kiemelte, a munka, amelyet a hétköznapok csendjében elvégeztek, közös örökségünk és büszkeségünk része. A kitüntetetteknek megköszönte, hogy erősebbé tették az országot és gazdagabbá a magyarokat. A rendezvényen a Magyar Érdemrend középkeresztje, a Magyar Érdemrend tisztikeresztje és a Magyar Érdemrend lovagkeresztje, Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt és Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetéseket adtak át, amelyeket Novák Katalin köztársasági elnök adományozott. 

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át Dobos Menyhért László, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója, míg Siklósi Beatrix újságíró, a Kossuth rádió csatornaigazgatója a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

 

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az államalapítás ünnepe

Több tízezren vettek részt a Szent István-napi programokon Budapesten

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.