Javult a hazai cigányság helyzete

A cigányság helyzetének romlásáról értekezett Gyurcsány Ferenc a minap a közösségi oldalán. Sztojka Attila roma ügyekért felelős kormánybiztos erről lapunknak azt mondta: Gyurcsány kormányzása alatti kilátástalan helyzetből kezdte el a romák felemelését az Orbán-kormány, és kézzelfogható eredményeket ért el.

2022. 09. 13. 6:02
-
HUNGARY-CRIME-MINORITY Fotó: SZABOLCS BARAKONYI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon nehéz cigánynak lenni Magyarországon

 – állította Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök egy Face­book-bejegyzésben.

Arra már nem tért ki a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, hogy az ő kormányzása alatt milyen volt a legnagyobb lélekszámú magyarországi kisebbség helyzete. Pedig ha ilyen szempontból áttekintjük azt az időszakot, kiderül, mennyire álságos Gyurcsány részéről pont a romák helyzetéről keseregni.

A DK elnökének miniszterelnöksége idején nem létezett például közmunkaprogram, és inkább a segélyezésre helyezték a hangsúlyt ahelyett, hogy a munkaerőpiaci elhelyezkedést segítették volna.

A volt miniszterelnök hallgat a kormányzása idején történt cigánygyilkosságokról is. Ezekkel kapcsolatban máig több részlet homályban maradt, nemrég az egyik elkövető, Kiss Árpád például arról beszélt egy lapunknak adott exkluzív interjúban, hogy létezik további két eddig ismeretlen személy, akik segítették a bűncselekmények végrehajtását.

Eredményes úton járunk, de nem dőlhetünk hátra, van még feladatunk, mert mi erőforrásként tekintünk a hátrányos helyzetű emberekre

– reagált Gyurcsány bejegyzésére lapunknak Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos.

A kormánybiztos kifejtette, a bukott kormányfő az Országos Roma Önkormányzat elnökének tettéről igyekszik elterelni a figyelmet, aki a DK szövetségese.

Hozzátette, a DK azzal a roma szervezeti vezetővel kötött együttműködést a választások előtt, „akinek úgyszintén volt már viselt dolga”.

Emellett felhívta a figyelmet a kormány eredményeire, ismertetve, hogy egymillióan kerültek ki a szegénységből és váltak az ország gazdasági szereplőivé.

Kijelentette, ezen belül a romák foglalkoztatása a rendszerváltás óta mért legmagasabb szinten van.

Megjegyezte, a nemzeti kormány fő célja, hogy aki tud, az képessé váljon saját élethelyzetén változtatni.

Nyilatkozott lapunknak Forgács István felzárkózáspolitikai szakértő is, aki elmondta: Gyurcsány országlásakor sokkal nehezebb volt a cigányok helyzete. Hangsúlyozta, csoda, hogy a 2010 előtti időszakot túlélte a hazai cigányság, mert akkor sem önbecsülése, sem saját belső méltósága nem volt a hazai roma közösségeknek. Hozzátette, a Gyurcsány-kabinet azokat a feltételeket sem biztosította, amelyek ahhoz segítették volna őket, hogy egy munka- és képzettségalapú társadalomban képesek legyenek tenni saját magukért.

Hangsúlyozta, a DK elnöke elfeledkezik arról: a cigány közösségek túlnyomó többsége hálás a kötelezően bevezetett óvodáztatásért, az az óvodától az általános iskola végéig tartó ingyenes étkezésért, valamint az ingyentankönyvekért.

Hazugságnak nevezte, hogy 2010 előtthöz képest nagyon nehéz ma cigánynak lenni. Közölte: az Orbán-kormány legnagyobb vívmánya az, hogy aki megpróbált tenni valamit saját magáért, lehetőséget kapott rá, és szerinte sokan vélekednek úgy, hogy csak az a cigány nem dolgozik, aki nem akar.

Borítókép: A volt kormányfő hallgat a romagyilkosságokról (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.