Még az alelnöke sem tudott Márki-Zay külföldi pénzeiről

Mintha ott sem lettek volna: Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely után Lukácsi Katalin is azt állítja, hogy nem tudott a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM) nyújtott külföldi kampánypénzekről. Az MMM korábbi alelnöke állítja ugyanakkor, hogy a korrupcióellenes harcot zászlajára tűző Márki-Zaynak kétszer annyira kellene ügyelnie az elszámolásra és az átláthatóságra, mint másoknak.

Bákonyi Ádám
2022. 09. 08. 5:45
null
20211017 Budapest Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármesterének, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének előválasztás eredményvárója az Anker közben. Fotó: Mirkó István MI Magyar Nemzet Képen: Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, Gurzó Ákos egykori újságíró és marketingszakember, kampányfőnök, Lukácsi Katalin, az MMM elnökségi tagja Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Április 3-a óta háttérbe vonultam, így kevés tudomásom van arról, hogy azóta mi történt a Mindenki Magyarországa Mozgalomban – mondta a Magyar Nemzetnek Lukácsi Katalin, a szervezet korábbi alelnöke. Ismert: Márki-Zay Péter nemrég maga ismerte el, hogy júniusban, tehát jóval az országgyűlési választások után is több száz milliós támogatást kapott az általa alapított MMM az Egyesült Államokból. Mint a baloldal korábbi közös miniszterelnök-jelöltje elmondta, ennek a segítségével tudták kifizetni „a kampány utolsó számláit”. 

 

Lukácsi Katalin lapunknak hangoztatta: már április 3-a előtt sem vett részt aktívan az MMM vezetésében, hanem inkább a „terepmunkára” koncentrált a kampányban. Mindezt azzal indokolta, hogy a mozgalom szervezeti kultúrája „hagyott kívánnivalót maga után”, Márki-Zay ugyanis nem igazán vonta be az elnökséget a munkába. 

 

Elmondása szerint neki csak a belföldön, elsősorban a különböző kampányrendezvényeken, a többi baloldali párttal közösen gyűjtött adományokról volt tudomása, amelyekről mindig tájékoztatták a nyilvánosságot. Az MMM volt alelnöke állította ugyanakkor, hogy a korrupcióellenes harcot zászlajára tűző Márki-Zay Péternek kétszer annyira kellene ügyelnie az elszámolásra és az átláthatóságra, mint másoknak. 

Ismert: a hétvégén Gyurcsány Ferenc is azt állította a Hír TV-nek, hogy nincsen tudomása a Márki-Zay Péter mozgalmának utalt külföldi kampánytámogatásokról, így azokat pártja sem használta. A bukott miniszterelnök hangoztatta, hogy a DK el tud számolni a kampánypénzekkel az Állami Számvevőszéknek. Gyurcsányhoz hasonlóan később Karácsony Gergely is azt közölte a Hír TV-vel, hogy nem tudott az MMM-hez érkező amerikai pénzekről.– Azt tudom, ami a nyilvánosságban ezzel kapcsolatban megjelent, amit a miniszterelnök-jelölt úr mondott, illetve az Action For Democracy hivatalos közleményét ismerem ezzel kapcsolatosan. Nem tudok se többet, se kevesebbet ennél – állította a főpolgármester. 

 

Az viszont éppen Márki-Zay Pétertől tudható, hogy egy összegben érkezett a júniusi támogatás az Action for Democracy nevű amerikai alapítványtól, amelytől egyébként korábban is kaptak már „három-négy nagyobb tételt”. 

 

Az Action for Democracy egy, az Egyesült Államokban 2022 év elején alapított NGO, elnök-igazgatója pedig nem más, mint Karácsony Gergely városdiplomáciai tanácsadója, Korányi Dávid, aki korábban Bajnai Gordon miniszterelnöki főtanácsadója volt. Márki-Zay Péter eközben nyilvánosságra hozta mozgalmának teljes elszámolását a beérkezett adományokról. Bár ebből nem derül ki, hogy pontosan kiktől érkeztek a néhol elképesztő összegek, az biztos: nyolc, összesen 1,86 milliárd forintnak megfelelő USA-dolláros „makroadomány” duzzasztotta az MMM számláját. Mindez azért is aggályos, mert a magyar pártfinanszírozási törvény kifejezetten tiltja hazai politikai pártok támogatását külföldi forrásokból. 

 

„Amit mi folytattunk, többek között az Action for Democracy támogatásával, az egy, a magyar kultúra megváltoztatásáért folytatott kampány.” – fogalmazott Márki-Zay Péter, aki szerint az nem kiskapu, hogy a választási időszakban külföldi pénzekből kampányolt. Határozott igennel válaszolt arra a kérdésünkre, hogy a külföldről érkező pénzekből a Bajnai Gordonhoz köthető DatAdathoz is jutott-e. Mint ismert, a DatAdat cégcsoport segítette többek között Márki-Zay kampányát, ez pedig Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám adatkezelő cége. A DatAdat a 2022-es kampányban hozzávetőlegesen egymillió választót érhetett el telefonhívásokkal, sms-ekkel. Az ügyben feljelentés is született.

Mint ismert, az Action for Democracy keretében egy bizonyos Korányi Dávid gyűjtött pénzt az MMM számára. Ahogyan arról korábban a Magyar Nemzet beszámolt, ez azért különösen érdekes, mert Korányi korábban Bajnai kollégája volt, és mind a ketten aktívak a Külkapcsolatok Európai Tanácsában, ahol Soros Györggyel és Alexander Sorossal dolgoznak együtt. Lapunk a baloldali összefogás valamennyi pártját kereste az ügyben, lapzártánkig egyikük sem reagált.

Borítókép: Márki-Zay Péter, Gurzó Ákos, Lukácsi Katalin (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.