Márki-Zay: Ránk nem vonatkoznak a pártfinanszírozás szabályai + videó

A baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltje szerint a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM) nem tilos, hogy külföldről érkező pénzekkel kampányoljon. Sőt Márki-Zay szerint az MMM a választások előtt nem is választási kampányt folytatott.

Munkatársunktól
2022. 09. 07. 18:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márki-Zay Péter múlt héten beszélt egy interjúban arról, hogy még júniusban is több száz millió forint érkezett hozzájuk külföldről, egészen pontosan az Action for Democracy nevű, Soros Györgyhöz köthető szervezettől. A politikus azt hangoztatta, hogy ebből a pénzből a kampány utolsó számláit fizették ki.

A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje úgy vélte, hogy rájuk nem vonatkoznak a pártfinanszírozás szabályai, mivel a Mindenki Magyarországa Mozgalom nem párt, és soha nem viselkedett pártként. Ennek értelmében szerinte elfogadhatnak külföldről érkező pénzeket, azonban azt tagadta, hogy a választási időszakban választási kampányra fordították volna az Egyesült Államokból érkező összegeket.

Amit mi folytattunk, többek között az Action for Democracy támogatásával, az egy, a magyar kultúra megváltoztatásáért folytatott kampány

 – fogalmazott Márki-Zay Péter, aki szerint az nem kiskapu, hogy az összes baloldali párt támogatását élvező miniszterelnök-jelöltként az általa vezetett szervezet a választási időszakban külföldi pénzekből kampányolt. Határozott igennel válaszolt arra a kérdésünkre, hogy a külföldről érkező pénzekből a Bajnai Gordonhoz köthető DatAdathoz is jutott-e.

A DatAdat cégcsoport segítette többek között Márki-Zay kampányát, ez pedig Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám adatkezelő cége. Az üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadással foglalkozó, főleg külföldön tevékenykedő Ebitet 2011-ben alapította Bajnai Gordon. A volt miniszterelnök ezen a társaságon keresztül lépett be a DatAdat-csoportba, amelynek emblematikus vezetői Ficsor Ádám, Szigetvári Viktor és Dessewffy Tibor voltak. Ficsor a Bajnai-kormány titokminisztere volt, míg Szigetvári Viktor a kormányfő kabinetfőnöke. A DatAdat a 2022-es kampányban hozzávetőlegesen egymillió választót érhetett el telefonhívásokkal, sms-ekkel. Az akciót minden bizonnyal lopott adatbázisok felhasználásával hajtották végre. Az ügyben feljelentés is született.

Mint ismert, az Action for Democracy keretében egy bizonyos Korányi Dávid gyűjtött pénzt az MMM számára. Ahogyan arról korábban a Magyar Nemzet beszámolt, ez azért különösen érdekes, mert Korányi korábban Bajnai kollégája volt, és mind a ketten aktívak a Külkapcsolatok Európai Tanácsában, ahol Soros Györggyel és Soros Alexanderrel dolgoznak együtt.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Forrás: YouTube)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.