Mértéktartás és nem radikalizmus jellemzi a fiatalok világnézetét

Jobboldalinak, mérsékeltnek és liberálisnak vallják magukat az első szavazók.

Magyar Nemzet
Forrás: Mathias Corvinus Collegium2022. 09. 12. 10:23
null
20220403 Szolnok Pethő Kinga első szavazó (Abonyi út) Fotó: Kiss János UN Fotó: Kiss János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Inkább jobboldaliként határozzák meg magukat a 18–21 éves fiatalok – derült ki abból a kutatásból, amit az Ifjúságkutató Intézet és a Társadalomkutató Kft. készített. Az említett korcsoportban másfélszer annyian (36 százalék) tarják magukat jobboldalinak, mint baloldalinak (24 százalék).

Az Ifjúságkutató Intézet és a Társadalomkutató Kft. legújabb kutatása az első szavazók politikai értékorientációját vizsgálta. Az eredmények azt mutatják, a fiatalok inkább jobboldalinak, mérsékeltnek és liberálisnak gondolják magukat. A reprezentatív kutatás 1000 fő személyes (TAPI) megkérdezésével zajlott 2022. május és június között olyan 18–21 éves fiatalok körében, akik először vehettek részt az országgyűlési választásokon 2022. április 3-án.

A kutatásból az is kiderül, hogy a konzervatív-liberális összefüggésben fordítottak az arányok: 26 százalék inkább konzervatívnak, míg 31 százalék inkább liberálisnak vallja magát. A mérsékeltek ugyanakkor háromszor annyian (46 százalék) vannak, mint a magukat radikálisként (15 százalék) jellemzők. 

Emellett a 0-tól 10-ig terjedő skálán mindhárom dimenzióban inkább középre húznak a fiatalok: az első szavazók 27 százaléka állítja magáról, hogy „félúton” van a bal- és a jobboldal között, 28 százalékuk a konzervatív–liberális tengelyen középen áll, 27 százalékuk pedig a mérsékelt–radikális dimenzióban állítja magáról ugyanezt. 

Az eredmények értelmezésében további szempontokat nyújt a 2020-as nagymintás ifjúságkutatás, amelyben nyolcezer, 15–29 éves magyarországi fiatalt kérdeztek meg hasonló értékskálák mentén. Ebből egy határozottan mérsékelt, a nemzeti szuverenitás orientációját mutató, inkább liberális, a jobb és baloldal összefüggésében megosztott ifjúság képe rajzolódott ki. 

A magukat középre helyezők fiatalok aránya ebben a kutatásban is jelentősebb volt, mint azoké, akik pontosan meghatározták, melyik ideológiai kategóriákba sorolnák magukat.

Jól látható tehát, hogy a megkérdezett korosztály politikailag leginkább mérsékeltnek tartja magát, bár a fiataloknál nem egymást kizáró fogalom a jobboldali, a mérsékelt és a liberális.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kiss János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.