Százmilliót vertek el a Margit-negyedre

Két év alatt már százmillió forint felett járhat a II. kerületi szocia­lista vezetés kedvenc projektjére költött összeg. A Magyar Nemzet által megismert újabb információkból kiderül, hogy a költségek már átlépték a negyvenmilliós összeghatárt, az üresen álló önkormányzati ingatlanok pedig már csaknem hatvanmillió forintnyi bevételkiesést okoztak a kerületnek.

2022. 09. 30. 7:05
null
Fotó: ANDRAS ZOLTAI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy héttel ezelőtt írtuk meg, hogy két év alatt sem sikerült emelkedő pályára állítani a II. kerületi baloldali vezetés egyik legfőbb saját projektjét. A Margit-negyedről Őrsi Gergely polgármester (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP) áprilisban azt mondta, arra több mint kétszáz pályázat érkezett. Ezek alapján az üresen álló önkormányzati épületeket mára meg lehetett volna tölteni élettel, azonban az eredmények nem ezt mutatják.
Előző cikkünkhöz kerestük a baloldali polgármestert, illetve a projekt fő felelőseként kijelölt momentumos alpolgármestert, Berg Dánielt is, valamint a II. kerületi önkormányzatot, azonban nem reagáltak kérdéseinkre.

A polgármester a Magyar Hangnak azonban adott interjút, ebben kérdés nélkül kétszer is szóba hozta a projektet, először 

Soros-ügynököket emlegetve. Itt nem fejtette ki, hogy a kerület amerikai–magyar alpolgármesterére, Berg Dánielre gondol-e vagy esetleg a bérlőkre, akik között megtalálható a Greenpeace és a Habitat for Humanity lakhatással foglalkozó civil szervezet.

Később pedig arról beszélt, hogy a programmal haladnak. A lapunk által megismert dokumentumok alapján viszont a fékezett habzású projekt rengeteg pénzt elvitt a kerület pénzéből az elmúlt két évben.

Az önkormányzat honlapján közzétett ötmillió forint feletti szerződésekből is összejön pár tíz millió forintnyi kiadás, de lapunk információi szerint a ténylegesen elköltött összeg több mint negyvenmillió forint. Lapunk ismét megkérdezte a polgármestert és a hivatalt, hogy valóban így megszaladtak-e a költségek, azonban a kérdéseinkre ezúttal sem válaszoltak. 

Kiszámoltuk azt is, mennyi bevételkieséssel járt eddig a kerületnek az, hogy a korábban kiadott ingatlanok vagy üresen állnak, vagy a nyertes pályázók mentességet kaptak a díj fizetése alól. Ez alapján két év alatt 59 millió forintnyi kiesést lehet meghatározni. 

Nem nehéz kiszámolni, hogy ezzel a projekt kezdete óta már százmillió forint felett járhat az erre elköltött kerületi pénz mennyisége. Az összeg könnyen összejöhetett, hiszen a kommunikációra csaknem havi egymillió forintot fordítanak Őrsi Gergelyék, a menedzselésre pedig külön céget is létrehoztak. Múlt héten a Margit-negyed honlapján még 26 ingatlant kínáltak, amelyek üzemeltetésére pályázni lehet. Mostanra ezek száma tizenötre csökkent, hat esetében a pályázat elbírálás alatt áll.

Borítókép: Arra is hamarosan lakat került, amit korszerűsítettek a környéken (Fotó: Zoltai András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.