időjárás 4°C Ignác 2023. február 1.
logo
Sikerként adnák el Őrsiék a Margit negyedet, holott havi öt és fél millió forintot visz el

Bukott II. kerületi baloldali projekt

Kreft-Horváth Márk
2022.09.21. 06:24
Bukott II. kerületi baloldali projekt

Csaknem havi egymillió forintot költenek a II. kerületben a Margit negyed kommunikációjára, azonban a projekt eddig korántsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Őrsi Gergely balliberális polgármester szerint 235 pályázatot nyújtottak be az üres önkormányzati épületek hasznosítására, a Magyar Nemzet információi szerint azonban szeptember elején mindössze három bérlő fizetett bérleti díjat az önkormányzatnak. Nagyjából havi 5,5 millió forintot bukik a kerület a 2020-ban útjára indított programon.

Két év alatt sem sikerült az Őrsi Gergely (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP) vezette baloldali önkormányzatnak látható eredményt elérnie a Margit negyed nevű revitalizációs projektben, ami ráadásul havonta milliókba kerül a II. kerületnek. Idén májusban a balliberális kerületvezető még arról beszélt, hogy első lépésben az üres önkormányzati helyiségeknek kerestek kedvezményes bérleti díjkonstrukcióban olyan bérlőket, akik élettel telítik meg a térséget. Összesen 235 pályázat futott be, és végül az üres önkormányzati helyiségeken kívül más helyek is gazdára találtak.

A Margit-projekt célja eredetileg az volt, hogy újra vonzóvá tegye a Margit körutat, valamint bevonja az ennek megfelelő kereskedelmi és szolgáltatási profilt, ezzel segítve a környék felzárkózását az aktívabban funkcio­náló szomszédos kerületrészekhez, azaz hogy megtöltse élettel Buda kapuját. A nagyra törő tervek ellenére a Magyar Nemzet információi szerint két év alatt mindösszesen nyolc helyiségre sikerült bérleti szerződést kötni.

Értesüléseink szerint 

a program alakulása nemcsak abból a szempontból veszteség a baloldali önkormányzatnak, hogy nem jönnek létre új beruházások a Margit körút környékén, hanem a kerület súlyos milliókat kénytelen fizetni a tétlenség miatt.

Az eddig megkötött bérleti szerződések alapján havonta 936 498 forintot szedhet be az önkormányzat a projektben részt vevőktől. Ezzel szemben a 2020 óta felmondott bérletek miatt 4 669 424 forintnyi veszteség érte az önkormányzatot. Mindez pedig azt jelenti, hogy havonta 3 732 926 forint mínuszt „termel” a Margit-projekt az önkormányzatnak, ha csak a bérleti pénzeket nézzük.
Ráadásul a pontos számítást tovább bonyolítja, hogy információink szerint a korábban említett nyolc bérlő közül csupán hárman fizetnek bérleti díjat. Tehát az általunk számolt több mint 3,7 millió forintos havi mínusz lényegesen több lehet a nem fizető bérlők miatt. Úgy tudjuk, havi szinten 130 ezer forintnyi bérleti díj folyik be, míg nagyjából nyolcszázezer forint nem folyik be a kasszába. Tehát a veszteség a kerületben 4,5 millió forint minden hónapban.

A projekt teljes mérlegéből nem lehet kihagyni azt sem, hogy az önkormányzat honlapján elérhető adatok szerint az elmúlt két évben közel 23 millió forintot költöttek a Margit negyed kommunikációjára, népszerűsítésére. Ha ezt az összeget elosztjuk 24 hónappal, akkor havonta közel egymillió forint jön ki, amit a Margit negyed program reklámozására költöttek az elmúlt két évben.

Így pedig ha az összes bevételt és kiadást nézzük az Őrsi Gergely által sikerként beállított projekt esetében, akkor azt látjuk, hogy az nagyjából havonta 5,5 millió forintot vesz ki a kerületiek zsebéből.

A Margit-projekt eredeti célja az volt, hogy egyrészt profitot termeljen az önkormányzatnak, másrészt a valóban gazdaságilag kevésbé prosperáló terület élettel teljen meg. Két év alatt azonban csak annyit sikerült elérnie az Őrsi Gergely vezette önkormányzatnak, hogy a grandiózus tervek viszik a pénzt, miközben bérlők, így szolgáltatások sem érkeznek.

Az ügyben megkerestük az eredetileg MSZP-s Őrsi Gergely polgármestert, illetve a projekt döntéshozó testületét vezető Berg Dániel alpolgármestert is. Azt kértük tőlük, hogy kommentálják értesüléseinket, és arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy meddig folytatják még a sikertelennek tűnő projektet, azonban megkeresésünkre a II. kerületi önkormányzat részéről lapzártánkig nem reagáltak.

Borítókép: A kispesti Gajda Péter és budai polgármestertársa is a hallgatást választja magyarázatok helyett (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.