Következő mérkőzések
Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Megerősödött a Fidesz

Az aktív magyarok 52 százaléka szavazna most a Fideszre – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából, amely azt mutatja, hogy az elmúlt csaknem két hónapban a Fidesz támogatottságának csökkenése megállt, a miniszterelnök elégedettségi indexe pedig mostanra elérte az 53 százalékos szintet.

2022. 10. 21. 6:23
ORBÁN Viktor
Székesfehérvár, 2022. április 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke választókkal találkozik a Fidesz-KDNP kampánygyűlésén tartott beszéde elmondása előtt Székesfehérváron 2022. április 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyár végi hét százalékpontos gyengülése után októberre öt százalékponttal erősödött a kormánypárt – derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből. Mint írják, a baloldali ellenzék térfelén csak a Demokratikus Koalíció tudott erősödni, kilenc százalékpontra emelve támogatottságát, a Momentum népszerűsége ugyanakkor a bejutási küszöb alá került.
A Nézőpont Intézet felhívja a figyelmet arra, hogy a nyár végén készített, szeptember elején publikált országos közvélemény-kutatásuk még a kormánypárt hét százalékpontos gyengülését, illetve a baloldal összesített támogatottságának csökkenését mutatta. 

Az elmúlt csaknem két hónapban azonban a Fidesz támogatottságának csökkenése megállt, sőt a kormánypárt vissza tudta szerezni egykori szavazóinak jelentős részét. 

Az október 17. és 19. között készült kutatás alapján a Fideszre az aktív magyaroknak ismét 52 százaléka adná voksát, amely az áprilisi választási eredményhez hasonló szintet jelent.

 


A kormánypártok növekedéséhez hozzájárult a miniszterelnök elégedettségi indexének javulása, amely mostanra elérte az 53 százalékos szintet. A népszerűségnövekedést magyarázza az is, hogy a nyár folyamán bejelentett rezsicsökkentés-módosítás csak kevesebb, mint a társadalom negyedét, 24 százalékát érintette jelentős mértékben, míg a magyarok 67 százalékának, azaz kétharmadának rezsiköltségei csak kis mértékben vagy egyáltalán nem változtak.


A kutatás alapján az elmúlt hetekben a kormányellenes oldalon csak a Demokratikus Koalíció tudott növekedni, a párt jelenleg kilenc százalékon áll. A „felhajtóerőt” vélhetőn az árnyékkormány megalakítása adja, illetve az, hogy a párt cselekvőképességet mutat. Míg korábban három másik párt is a bejutási küszöb feletti népszerűségű volt, mostanra a Mi Hazánk négy, a Momentum és az MKKP támogatottsága három százalékra csökkent. 

A Jobbik, az MSZP és az LMP viszont már régóta küszöb alatti támogatottságú, a Párbeszédnek pedig gyakorlatilag nem létezik kimutatható választói közönsége. Új szereplő az ellenzéki pártok hosszú sorában Jakab Péter mozgalma, a Nép Pártján, amely októberben először érte el az egyszázalékos támogatottsági szintet. A Nézőpont Intézet mérése alapján továbbra is magas azok aránya, akikről kiderül kormánykritikusságuk, de a jelenlegi baloldali pártok közül nem tudnak választani. Ők alkotják a választók húsz százalékát, vagyis egyötödét.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke választókkal találkozott a Fidesz-KDNP kampánygyűlésén tartott beszéde elmondása előtt Székesfehérváron 2022. április 1-jén. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.