IDEA: Nőtt a Fidesz támogatottsága

Megállt a Gyurcsány-párt népszerűségének növekedése is.

Munkatársunktól
2022. 11. 17. 18:17
20220315 Budapest A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenet. Fotó: Kurucz Árpád (KA) MAgyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősödött a Fidesz a biztos szavazók körében novemberben – közölte az IDEA Intézet tegnap. 

A 2022. október 28. és november 8. között készült kutatásukból kiderült, hogy egy százalékponttal, azaz hibahatáron belül növekedett a Fideszre most vasárnap szavazók aránya, így a párt jelenleg 52 százalékon áll. 

Mint a közvélemény-kutató cég emlékeztetett, októberben is ugyanilyen mértékben nőtt a Fidesz népszerűsége a határozott pártpreferenciával rendelkezőknél. 

A teljes választókorú népesség körében is megfigyelhető a kormánypárti népszerűség-növekedés: a Fideszre az emberek 32 százaléka adná a voksát egy most vasárnapi országgyűlési választáson, ami két százalékponttal magasabb az előző méréshez képest. 

A kutatást végző intézet szerint ez annak köszönhető, hogy amikor nő a kormánypárt választottsága, akkor csökken az ismeretlen preferenciájúak aránya. Ez fordítva is igaz, mert ha a Fidesztől távoznak szavazók, azok rövid távon nem akarnak más pártot választani, vagy nem mondják meg, kire voksolnának.

Ez alapján megállapítható: a vezető kormánypárt elkerülte a számára kedvezőtlen forgatókönyvet, azaz nem távoztak tőle újabb szavazói rétegek az utóbbi két hónapban – jelentette ki a felmérést végző szervezet. Hozzátették, 

vélhetően a sikeres kormányzati kommunikációnak köszönhető a Fidesz támogatottságának stabilizálása, mert a törzsszavazók továbbra is erős identitással állnak a kormányzópárt mögött. 

Kijelenthető, hogy a válságjelenségek hatására október előtt jelentősen, több mint tíz százalékponttal csökkent a kormánypárt támogatottsága a májusban mért csúcsértékhez képest a teljes választókorú népességen belül, úgy tűnik azonban, hogy ez a tendencia most megállt.

Mint írják, mindez amellett következett be, hogy az ellenzéki oldalon nem volt érdemi elmozdulás. A teljes népességen belül az MSZP egy százalékponttal növekedett, a Jobbik ugyanennyivel csökkent, azonban minden más párt változatlan eredményt tudhat magáénak. Figyelemre méltó jelenség még az is, hogy 

megállt a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció népszerűségének lassú tempójú növekedése.

Borítókép: A Civil Összefogás Fórum–Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA) által szervezett békemenet 2022. március 15-én Budapesten (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.