időjárás 1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

A Magyar Nemzeti Bank feljelenti Varju Lászlót

Magyar Nemzet
Forrás: MNB
2022.12.09. 14:54 2022.12.09. 15:11
A Magyar Nemzeti Bank feljelenti Varju Lászlót

„A Demokratikus Koalíció mai sajtótájékoztatóján a párt képviselője Matolcsy György jegybankelnök Gazdasági Bizottság előtt tartott beszédének szavait szándékosan félreértelmezve Varju László olyan hamis állításokat fogalmazott meg, amelyek veszélyeztetik a pénzügyi stabilitásba vetett bizalmat” – olvasható a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb közleményében.

Mint arról lapunk hírt adott, a rendőrség már nyomozást indított, miután jelentős mennyiségű sms-t szétküldve próbálnak rémhíreket terjeszteni a magyar banki ügyfelek körében. Az üzenetekkel arra akarják rávenni az embereket, hogy pénzüket, megtakarításaikat minél előbb vegyék ki a pénzintézetekből. Varju László mai sajtótájékoztatóján gyakorlatilag elismételte azokat a véleményeket, amik miatt a rendőrség már rémhírterjesztés gyanújával nyomoz. 

A Magyar Nemzeti Bank ezért a Varju László képviselő által elmondottak miatt jogi lépéseket tesz és határozottan felszólítja a pártot, hogy az egyértelmű politikai haszonszerzés érdekében tett felelőtlen nyilatkozatot vonja vissza és a továbbiakban tartózkodjon a rémhírek terjesztésétől.

– fogalmaz a közlemény.

Kiemelték: az MNB 2022 november végén publikált Stabilitási jelentése is részletesen bemutatja, a magyar bankrendszer ma robosztus tőketartalékkal, jelentős bármikor felhasználható (likvid) saját eszközállománnyal tevékenykedik. Továbbá kitértek rá, hogy az MNB számításai és stresszteszt adatok alapján a bankok sokkellenálló képessége kiváló, e piaci szereplők számottevően jobb állapotban vannak, mint a 2008-as válság idején. Ezek a tények, minden más szándékos megtévesztés és rémhírterjesztés.

„A Magyar Nemzeti Bank a pénzügyi fogyasztók érdekeit szem előtt tartva mindent meg tesz azért, hogy a pénzügyi rendszer szereplőinek ellenálló képessége ilyen magas szinten maradjon, illetve még tovább erősödjék” – hangsúlyozták.

Borítókép: Varju László az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 10-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Rémhírterjesztő sms-ek

Tovább erősítette a baloldali rémhírterjesztés gyanúját Varju László

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.