A Magyar Nemzeti Bank feljelenti Varju Lászlót

A Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint a DK politikusa hamis állításokat fogalmazott meg.

Magyar Nemzet
Forrás: MNB2022. 12. 09. 14:54
VARJU László
Budapest, 2020. június 10. Varju László, a Demokratikus Koalíció képviselõje a Magyarország 2021. évi központi költségvetésérõl szóló javaslat általános vitája alatt az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. június 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Demokratikus Koalíció mai sajtótájékoztatóján a párt képviselője Matolcsy György jegybankelnök Gazdasági Bizottság előtt tartott beszédének szavait szándékosan félreértelmezve Varju László olyan hamis állításokat fogalmazott meg, amelyek veszélyeztetik a pénzügyi stabilitásba vetett bizalmat” – olvasható a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb közleményében.

Mint arról lapunk hírt adott, a rendőrség már nyomozást indított, miután jelentős mennyiségű sms-t szétküldve próbálnak rémhíreket terjeszteni a magyar banki ügyfelek körében. Az üzenetekkel arra akarják rávenni az embereket, hogy pénzüket, megtakarításaikat minél előbb vegyék ki a pénzintézetekből. Varju László mai sajtótájékoztatóján gyakorlatilag elismételte azokat a véleményeket, amik miatt a rendőrség már rémhírterjesztés gyanújával nyomoz. 

A Magyar Nemzeti Bank ezért a Varju László képviselő által elmondottak miatt jogi lépéseket tesz és határozottan felszólítja a pártot, hogy az egyértelmű politikai haszonszerzés érdekében tett felelőtlen nyilatkozatot vonja vissza és a továbbiakban tartózkodjon a rémhírek terjesztésétől.

– fogalmaz a közlemény.

Kiemelték: az MNB 2022 november végén publikált Stabilitási jelentése is részletesen bemutatja, a magyar bankrendszer ma robosztus tőketartalékkal, jelentős bármikor felhasználható (likvid) saját eszközállománnyal tevékenykedik. Továbbá kitértek rá, hogy az MNB számításai és stresszteszt adatok alapján a bankok sokkellenálló képessége kiváló, e piaci szereplők számottevően jobb állapotban vannak, mint a 2008-as válság idején. Ezek a tények, minden más szándékos megtévesztés és rémhírterjesztés.

„A Magyar Nemzeti Bank a pénzügyi fogyasztók érdekeit szem előtt tartva mindent meg tesz azért, hogy a pénzügyi rendszer szereplőinek ellenálló képessége ilyen magas szinten maradjon, illetve még tovább erősödjék” – hangsúlyozták.

Borítókép: Varju László az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 10-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.