Búcsúztak a magyar politikusok XVI. Benedektől

Az év utolsó napjának reggelén, 95 éves korában hunyt el XVI. Benedek emeritus pápa. A katolikus egyház korábbi vezetőjétől a világ számos politikusa elbúcsúzott, így a magyar politikai élet sok szereplője is.

Munkatársunktól
2022. 12. 31. 16:45
Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Isten nyugosztalja őszentsége XVI. Benedek emeritus pápát!

 — búcsúzott Orbán Viktor miniszterelnök XVI. Benedektől egy közös kép kíséretében.

Novák Katalin köztársasági elnök pedig az alábbi szavakkal rótta le kegyeletét magyar és angol nyelven egyaránt:

Isten nyugosztalja XVI. Benedek pápát!

Magyarország kormányának Facebook-oldalán fényképes bejegyzésben így emlékeztek meg az egykori egyházfőről:

Isten nyugosztalja XVI. Benedek pápát.

Varga Judit igazságügyi miniszter egy idézettel búcsúzott XVI. Benedektől közösségi oldalán:

Lehet, hogy elesünk, de a végén Isten kezeibe esünk, és Isten kezei jó kezek.

„Isten nyugosztalja XVI. Benedek emeritus pápát!” — tette hozzá a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter azt írta:

Isten nyugosztalja XVI. Benedek emeritus pápát!

Egy fényképet is közzétett XVI. Benedekről, melyen az a felirat olvasható: „XVI. Benedek emeritus pápa 1927–2022. Requiescat in pace!”

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő búcsúzásában az elhunyt pápától idézett:

Drága barátaim, ne legyen köztetek bénító ellenségeskedés. Ne féljetek sem a világtól, sem a jövőtől, sem a saját gyengeségetektől. Az Úr megengedte, hogy a történelem e pillanatában éljetek, hogy hitetek által neve visszhangozzék az egész világon.

Nagy István agrárminiszter egy képmontázst tett közzé ezzel a felirattal: „Isten nyugosztalja XVI. Benedek pápát, Joseph Ratzingert! 1927–2022”. Hasonló szavakkal búcsúzott Kásler Miklós volt miniszter, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Simicskó István a KDNP frakcióvezetője, Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, valamint Hidvéghi Balázs és Schaller-Baross Ernő európai parlamenti képviselők is.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára ezt írta: „XVI. Benedek emeritus pápa az év utolsó napján csendben hazatért az atyai Házba. XVI. Benedek pápa 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, a modern kor első egyházfője. Adj, Uram, örök nyugodalmat neki, és az örök világosság fényeskedjék neki! Isten nyugosztalja XVI. Benedek pápát!”

Hollik István, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója ezzel az idézettel búcsúzott: „Ne féljetek Krisztustól, nem vesz el tőletek semmit és mindent megad nektek.”

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója reformátusként bibliai idézettel fejezte ki tiszteletét Benedek pápa iránt, és lerótta kegyeletét az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója, Kovács István is.

Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke, a Fidesz–KDNP parlamenti képviselője megköszönt mindent, amit XVI. Benedek „az egyházért, a katolikus tanításért, a közösségért tett.”

Borítókép: XVI. Benedek emeritus pápa (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.