Elhunyt XVI. Benedek emeritus pápa

Joseph Aloisius Ratzinger 2005 és 2013 között volt a katolikus egyház feje.

2022. 12. 31. 11:04
null
FILES-VATICAN-POPE-BENEDICT-OBIT Fotó: VINCENZO PINTO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton 9 óra 34 perckor, 95 éves korában elhunyt Joseph Aloisius Ratzinger, aki XVI. Benedek pápa néven 2005 és 2013 között a római katolikus egyház feje volt –  jelentette be a Vatikán december 31-én. 

Fájdalommal tudatjuk, hogy XVI. Benedek nyugalmazott pápa ma 9 óra 34 perckor a vatikáni Mater Ecclesiae- (Egyház Anyja-) kolostorban elhunyt. A lehető leghamarabb további tájékoztatást adunk

– hangzott el Matteo Bruni vatikáni szóvivőtől. Az MTI tudósítása alapján a szóvivő közölte: az elhunyt pápát január 2-án a római Szent Péter-bazilikában ravatalozzák fel, a hívők ezután búcsúzhatnak el tőle.

Ferenc pápa szerdai audenciáját rendhagyó módon azzal zárta, hogy arra kért mindenkit, imádkozzanak XVI. Benedek emeritus pápáért, mert „nagyon beteg”.

Köztudott volt, hogy az egykori pápa egészsége megrendült, hiszen már 2013-ban is részben ezzel indokolta lemondását. 

Joseph Ratzinger azóta visszavonultan élt a Vatikánban, a Mater Ecclesiae-kolostorban. Az MTI emlékeztetett rá, hogy a pápai állam területét nagyon ritkán hagyta el, utoljára 2020 júniusában, amikor fivére, Georg temetésére utazott – írta meg korábban lapunk

XVI. Benedek pápa, akire a katolikus egyház egyik legkiemelkedőbb teológusaként tekintettek, mintegy hatszáz év után az első olyan katolikus egyházfő volt, aki lemondott pápai tisztségéről. Ferenc pápa megválasztását követően a nyugalmazott pápa címet jelölte ki magának. 

 

XVI. Benedek pápa életrajza

Joseph Aloisius Ratzinger 1927. április 16-án született egy bajorországi faluban, Marktl am Innben harmadik és egyben legfiatalabb gyermekként. Ifjúságát beárnyékolta a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt felemelkedése, Ratzinger szavai szerint egy olyan rendszer kialakulása, amely száműzte Istent, és így minden igaz és jó iránt érzéketlenné vált.

Mint minden 14 éven felüli német fiúnak, neki is kötelező volt belépnie a náci Németország ifjúsági szervezetébe, a Hitlerjugendbe. Két hónapra besorozták a német hadseregbe, ahonnan dezertált, majd testvérével, Georggal együtt megkezdte papi tanulmányait. 

A fivéreket 1951. június 29-én szentelték pappá. 

Teológiai doktori tanulmányait befejezve Joseph Ratzinger egyetemi professzorként dolgozott a többi között a tekintélyes bajorországi Regensburgi Egyetemen, ahol kiváló teológusként hamar kitűnt.

1977-ben VI. Pál pápa a münchen–freisingi főegyházmegye érsekévé nevezte ki, és még ugyanebben az évben bíborosi ranggal tüntette ki.

Alig négy évvel később, 1981-ben a katolikus hit tanításának előmozdítására és védelmére létrehozott vatikáni szervezet, a Hittani Kongregáció prefektusává nevezte ki II. János Pál pápa Ratzinger bíborost. Ezt a tisztségét elődje 2005-ös haláláig betöltötte – foglalta össze a Catholic News Agency

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai megilletődött szívvel értesültek arról, hogy XVI. Benedek emeritus pápa földi útját befejezte, és hazatért a Mennyei Atya Házába. „A Gondviselő Isten iránt érzett, hálatelt szívvel gondolunk személyére.” „Joseph Ratzinger, majd XVI. Benedek egész élete tanúságtétel volt mindannyiunk számára rendíthetetlen, személyes hitéről; tudása és bölcsessége egész nemzedékeknek mutatott irányt. Ferenc pápához csatlakozva kérünk minden jó szándékú embert, hogy imáiban emlékezzen meg az emeritus pápáról, továbbá buzdítunk minden testvérünket, imádkozzon szentatyánkért és az egész egyházért” – írta meg sajtóközleményében a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa.

Borítókép:  XVI. Benedek pápa 2006. május 6-án (Fotó: Vincenzo Pinto/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.