„Nagyon beteg” XVI. Benedek nyugalmazott pápa

Ferenc pápa arra kért mindenkit, imádkozzanak elődjéért.

Magyar Nemzet
2022. 12. 28. 11:39
null
This photo taken and handout on August 27, 2022 by The Vatican Media shows Pope Francis (R) salute Pope Emeritus Benedict XVI (L) as Benedict XVI's aide Georg Gaenswein looks on, as they prepare to meet with new Cardinals following a consistory to create 20 new cardinals in The Vatican. (Photo by Handout / VATICAN MEDIA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / VATICAN MEDIA / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa szerdai audenciáját rendhagyó módon azzal zárta, hogy arra kért mindenkit, imádkozzanak XVI. Benedek emeritus pápáért, mert „nagyon beteg” – közölte a Reuters hírügynökség. Az MTI tudósítása szerint arra kérte az Urat, adjon vigaszt XVI. Benedeknek, és mindvégig támogassa őt az egyház iránti szeretetteljes tanúságtételében. A katolikus egyházfő nem árult el részleteket. Az sem egyértelmű, hogy általánosságban beszélt XVI. Benedek egészségügyi állapotáról vagy valamilyen konkrét betegsége van.

A szentszéki sajtóközpontot vezető Matteo Bruni később megerősítette, hogy az utóbbi órákban súlyosbodott XVI. Benedek egészségi állapota. A szóvivő a helyzetet a nyugalmazott pápa előrehaladott korával magyarázta, hozzátéve, hogy XVI. Benedek folyamatos orvosi ellenőrzés alatt áll. Matteo Bruni elmondta, hogy Ferenc pápa az audiencia után felkereste XVI. Benedeket a nyugalmazott pápa vatikáni otthonában.

Az viszont közismert, hogy a 95 esztendős egykori pápa egészsége megrendült, már 2013-ban is részben ezzel indokolta lemondását.

Joseph Ratzinger azóta visszavonultan él a Vatikánban. Az MTI emlékeztetett rá, hogy a pápai állam területét nagyon ritkán hagyta el, utoljára 2020 júniusában, amikor fivére, Georg temetésére utazott. Akkor mutatkozott utoljára a nyilvánosság előtt. Sajtóinformációk szerint napjait azóta főként imádsággal tölti, látogatókat csak ritkán fogad. 

Titkára tavaly úgy nyilatkozott, hogy „bár testi ereje megfogyatkozott és hangja meggyengült, szellemileg kristálytiszta.”

Ferenc pápa december elején nyilatkozott arról, hogy gyakran találkozik a nyugalmazott pápával, akivel majdnem szomszédok, hiszen vatikáni lakóhelyük közel esik egymáshoz.

XVI. Benedek 600 év után az első katolikus egyházfő volt, aki lemondott. Utódja sem zárta ki, hogy akár kövesse példáját. Sőt miután a 86 esztendős Ferenc pápa is egészségügyi problémákkal küzd, az utóbbi időben gyakran kerekesszékbe kényszerült, egyre többször találgat arról a sajtó, hogy ő is visszavonul.  

FERENC pápa
Ferenc pápa (balra) imádkozik a kanadai Alberta tartomány északi részén, Edmontontól mintegy 70 kilométerre elterülő Szent Anna-tónál tett zarándoklatán 2022. július 26-án. Az őslakos indiánok által Isten tavának vagy a Lélek tavának nevezett tónak gyógyerőt tulajdonítanak, és az egyik leglátogatottabb zarándokhely Észak-Amerikában. Fotó: Ciro Fusco

A szentatya először májusban jelent meg kerekesszékben, hivatalosan orvosai tanácsára, kiújult térdfájása miatt. Úgy tűnik, a nyavalya nem múlik, a kerekesszéket azóta is igénybe veszi olykor, a vasárnapi pünkösdi misét is ülve követte. A felvételeken is látszik, hogy nehezen mozog, a sok utazás bizonyára megterhelő neki, szakemberek szerint már régen csípőprotézisre lenne szüksége. Kés alá feküdni viszont állítólag nem akar a tavalyi sérvműtétje során az altatásban szerzett rossz tapasztalatok miatt. Habár rendszeresen tagadja, hogy a közeljövőben visszavonulna, nemrégiben az is kiderült, hogy előre megírta lemondó nyilatkozatát arra az esetre, ha már nem tudná teljesíteni kötelességeit.

 

Borítókép: Ferenc pápa köszönti XVI. Benedek nyugalmazott pápát. (Fotó: VATICAN MEDIA / AFP))

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.