időjárás 4°C Ignác 2023. február 1.
logo

Folyamatosak az illegális migránsok által elkövetett határsértések

MAGYAR NEMZET
Forrás: Police.hu
2022.12.01. 06:50 2022.12.01. 08:18
Folyamatosak az illegális migránsok által elkövetett határsértések

A szolgálatot teljesítő rendőrök összesen 250 határsértőt tartóztattak fel és 155 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Határsértés

A legtöbb határsértőt továbbra is Csongrád-Csanád megyében tartóztatták fel, ahol 196 fő próbálkozott illegális belépéssel – írja a Police.hu.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, török, afgán, marokkói, indiai, palesztin és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Embercsempészés

Embercsempészés miatt négy esetben, közokirat-hamisítás miatt egy esetben indult büntetőeljárás.

A rendőrök Rétságon ellenőriztek egy román honosságú gépkocsit, amiből – megállását követően – többen kiugrottak és elfutottak. 

Az autóhoz rövid idő múlva visszament a gépkocsit vezető 23 éves román állampolgárságú férfi és utasa, egy 18 éves román állampolgárságú férfi. A gépkocsiban utazó illegális migránsokat nem sikerült felkutatni.

A rendőrök Harka területén ellenőrizni akartak egy magyar honosságú gépkocsit, amelynek vezetője az ellenőrzés megkezdése előtt elmenekült a helyszínről. Az autóban nyolc, maguát szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott. A rendőrök később elfogták a 23 éves üzbég állampolgárságú férfit, aki a gépkocsit vezette. 

Inárcsnál ellenőriztek az egyenruhások egy német gépkocsit és 26 éves, szír állampolgárságú vezetőjét. Az autóban a sofőrön kívül egy, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Az M5 autópálya közelében a rendőrök ellenőriztek egy magyar gépkocsit és annak 38 éves, lengyel állampolgárságú vezetőjét. 

Az autóban a sofőrön kívül tizenegy, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Az utasok egyik esetben sem tudták hitelt érdemlően igazolni sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek.

Az illegális migránsokat visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz, míg a járművezetők ellen embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Borítókép: rendőrök állítják elő egy szlovák furgon sofőrjét az M5-ös autópálya inárcsi pihenőjénél (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.