időjárás 1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo
Hiába tiltakozott az idősügyi tanács, mégis növelné a főváros az árakat

Húsz százalékkal emelnék a temetkezési díjakat

Harangozó Éva
2022.12.08. 06:54 2022.12.08. 21:54
Húsz százalékkal emelnék a temetkezési díjakat

Jelentős mértékben, húsz százalékkal növelné a Karácsony Gergely által vezetett főváros a temetői hatósági árakat Budapesten – tudta meg lapunk. Úgy tűnik, annak ellenére kerülhet a Fővárosi Közgyűlés elé a javaslat, hogy a Fővárosi Idősügyi Tanács egyértelműen tiltakozott az intézkedés ellen.

– A Fővárosi Idősügyi Tanács tagjai egyértelműen elutasították a temetkezési díjak emelését – hangsúlyozta lapunk megkeresésére Hassay Zsófia, a Fidesz–KDNP fővárosi képviselője, aki az említett testület tagja is. A politikus arra reagált, hogy Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes nemrég bejelentette: a sok éve változatlan temetői hatósági árakhoz hozzá kell nyúlniuk. Kiss Ambrus elmondta azt is, hogy erre már készült egy javaslat, amely volt a Fővárosi Idősügyi Tanács előtt.

Hassay Zsófia kiemelte: a legutóbbi ülésen mindenki elutasította az emelést, és tiltakoztak is ezzel kapcsolatban a tanács tagjai. A képviselő elmondta, hogy a javaslat szerint több mint húsz százalékkal emelnék a temetkezési hatósági árakat. Hozzátette: a szegényebbeknek biztosítanak ugyan egy nagyjából 20 ezer forintos kedvezményt, de ez az alapcsomag csak az Új köztemetőben végzett, hamvasztásos temetést foglalja magába.

Két évvel ezelőtt is próbálkozott a Karácsony Gergely vezette városvezetés a temetkezési díjak emelésével: akkoriban ezt azzal indokolták, hogy a temetés hatósági ára 2014 óta változatlan, miközben a temetők bérköltsége 58 százalékkal emelkedett az elmúlt években. A városvezetés szerint bár a temetés árát az átlagemberek többsége sokallja, az valójában nem fedezi a szolgáltatás költségét, így a Fővárosi Önkormányzatnak 2017 és 2020 között összesen 1,7 milliárddal kellett kipótolnia a Budapesti Temetkezési Intézet költségvetését.

Akkori megfogalmazásuk szerint azonban ez a helyzet nem tartható fenn tovább, a főváros ezért tizenöt százalékkal növelte volna az urnasíros, húsz százalékkal a koporsós temetés árát. Az emelés már akkor sem valósulhatott meg a tiltakozások miatt.

Ábrahám Katalint, az Idősek Tanácsának tagját felháborította, hogy az emelés ötlete újra előkerült. Megkeresésünkre kifejtette: így is nagyon sokba kerül egy temetés, mindegy, hogy melyik fajtáját nézzük.

Hozzátette: folyamatosan érkeznek hozzájuk panaszok az idősektől, hogy aggódnak a temetkezési költségek miatt, mert nincsenek gyerekeik, hozzátartozóik. Vannak olyan panaszosok is, akiknek a környezetében élők aggódnak amiatt, hogyan lesznek eltemetve. Szerinte az időzítés is nagyon rosszkor történt. Mint kifejtette: rettentően nehéz az idősek helyzete, száguld az infláció, emelkednek az árak, ezért – mint fogalmazott – nagyon kellemetlen ez az intézkedés.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.