Húszmilliós pénzszórás és luxusautó-bérlés a fővárosi állatkertnél

Több mint húszmillió forintért bérel luxusautót a Szabó Roland fémjelezte Fővárosi Állat- és Növénykert – ez derül ki az állatkert által közzétett nyilvános beszámolóból. Az eset ugyanakkor csak hab a tortán, hiszen nem ez az első, Szabóhoz köthető ügy. A sokáig Karácsony Gergely támogatását élvező, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes bizalmasaként számon tartott operatív igazgató ugyanis annak ellenére tarthatta meg vezető pozícióját, hogy nyilvánosságra került, csalással és hamis magánokirat felhasználásával gyanúsította meg a rendőrség.

Munkatársunktól
2022. 11. 28. 10:57
KARÁCSONY Gergely; NYITRAI Zsolt
Budapest, 2022. szeptember 12. Nyitrai Zsolt, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelõs miniszterelnöki biztosa (j) és Karácsony Gergely fõpolgármester (b) a harmincadik alkalommal megrendezett sérült gyermekek napja rendezvényen a Fõvárosi Állat- és Növénykertben 2022. szeptember 12-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás

Több mint húszmillió forintért bérel luxusautót a Szabó Roland fémjelezte Fővárosi Állat- és Növénykert – ez derül ki az állatkert által közzétett nyilvános beszámolóból. Az eset ugyanakkor csak hab a tortán, hiszen nem ez az első, Szabóhoz köthető ügy. A sokáig Karácsony Gergely támogatását élvező, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes bizalmasaként számon tartott operatív igazgató ugyanis annak ellenére tarthatta meg vezető pozícióját, hogy nyilvánosságra került, csalással és hamis magánokirat felhasználásával gyanúsította meg a rendőrség.

Több tízmilliós pazarlás és pénzkidobás folyik a Szabó Roland operatív igazgató fémjelezte fővárosi állatkertnél – legalábbis erre lehet következtetni abból a 2021. évi pénzügyi beszámolóból, amiben az állatkert által megkötött, ötmillió forintot meghaladó szerződések egyes részleteit tették közzé. Az adatokat böngészve ugyanis rögtön szemet szúrt, hogy az egyik, öt évre szóló megállapodás például egy luxusautó bérléséről szól. A BMW X3 xDrive30d M Sport hobbiterepjáró használata több mint 22 millió forintba kerül, és jó kérdés, vajon miért van szüksége az állatkertnek egy ekkora költséget felemésztő jármű bérlésére. Persze, ezen a pazarláson annyira nem is kellene meglepődnünk, hiszen a Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes bizalmasaként emlegetett Szabó ennél jóval komolyabb ügyekben kénytelen magyarázkodni.

Szabó Roland 2019 novemberében lett a fővárosi önkormányzat által működtetett Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója, majd 2020 februárjában a főigazgató általános helyettese. Persányi Miklós főigazgató lemondását követően, 2020. március elsején Karácsony Gergely főpolgármester megbízta Szabót a főigazgatói feladatkör átmeneti ellátásával, majd a Fővárosi Közgyűlés az év szeptemberében elfogadta a főigazgató kiválasztását célzó nyílt pályázat kiírását.

 

Szabó Rolandot javasolta az öttagú szakmai bizottság a nyílt pályázaton aspiráló hat jelölt közül a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatójának. Szabó Roland 2019. novembertől operatív igazgatói pozícióban, majd 2020. februártól főigazgató-helyettesként bizonyította tettrekészségét és alkalmasságát az intézmény vezetésre

 

– ezt 2020. november 26-án közölte a Budapest.hu. Karácsony Gergely főpolgármester pedig Szabót 2021. január 1. napjától öt év határozott időre kinevezte a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatójának.

A történet onnantól vált kínossá, hogy nyilvánosságra került: Szabót már két hónappal korábban, 2020. szeptember 10-én üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Gyöngyösi Rendőrkapitányság. A gyanúsítás előzményéről a Privát Kopó bűnügyi portál közölt annak idején részleteket. Eszerint a férfi korábbi munkáltatója a Nagyrédei Szőlők Borforgalmazó Kft. volt, ahol 2017. január 1. és 2019. október 31. között a cég ügyvezetői tisztségét töltötte be. Szabó ellen valótlan gazdasági eseményekről szóló számlákkal és azok értékének kifizetésével, valamint a kft. házi pénztárból jogosulatlanul történt készpénzfelvétellel (a felvett összeg közel húszmillió forint) összefüggésben a Nagyrédei Szőlők Borforgalmazó Kft. új ügyvezetője tett büntetőfeljelentést, a rendőrség pedig ez alapján meg is gyanúsította Szabót. Úgy tudjuk, az eljárás továbbra is folyamatban van.

 

Az sem mellékes, hogy – információnk szerint – Szabó korábbi tevékenységével kapcsolatban polgári peres eljárás is zajlik a Gödöllői Járásbíróság előtt. A per arról szól, hogy az állatkert operatív igazgatója igencsak rosszul gazdálkodhatott korábbi munkáltatója pénzével, és olyan üzleti partnerekkel kötött szerződést, amelyek vagy egyáltalán nem teljesítették, vagy rosszul végezték el a szerződésben vállalt munkákat. A megbízott vállalkozásoknak ennek ellenére összesen több mint ötvenmillió forintot fizettek ki.

 

Miután a sajtó felkapta a csalási ügyet, Karácsony kihátrált és visszavonta Szabó Roland főigazgatói kinevezéséről szóló határozatát, persze a Főpolgármesteri Hivatal ezzel kapcsolatos közleményében hangsúlyozták azt is, hogy korábbi kinevezettjük főigazgató-helyettesként tovább dolgozik a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

A fellelhető adatok szerint jelenleg operatív igazgatóként tevékenykedő Szabóról sokat elárul az a munkahelyi konfliktusa is, amit az Origó írt meg korábban, miszerint azért bocsájthatta el Mézes Rózsát, a Fővárosi Állat- és Növénykert gazdasági igazgatóját, mert a szakember egymás után hozta főnöke tudomására az intézmény botrányos ügyeit. Ennek ellenére elismerés helyett szerződést bontottak Mézessel. Az Origó szerint a közöttük lévő feszültség alapvetően abból adódott, hogy míg Mézes a szakmai vonalat képviselte, addig Szabó a Városházának köszönhetően Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes bizalmasaként került az intézmény élére.

Borítókép: Karácsony Gergely a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2022. szeptember 12-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.