Korányi Dávid a Telexen magyarázkodik a külföldi kampánytámogatásokról

– Mi azt sosem állítottuk, hogy ne Orbán és más aspiráns, aktuális diktátorok ellen küzdenénk minden erőnkkel – fogalmazott.

Magyar Nemzet
2022. 11. 28. 10:54
A guroló dollárok útját Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója, Korányi Dávid egyengette az általa vezette Action for Democracy nevű szervezeten keresztülFORRÁS: FACEBOOK / KARÁCSONY GERGELY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Telexnek magyarázkodott Korányi Dávid a baloldal külföldi kampányfinanszírozási botránya kapcsán. Rákay Philip három baloldali hazugságot leplezett le egy vasárnap közzétett videóban az ellenzék kampányfinanszírozásáról, pontosabban a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalomnak és más baloldali szervezeteknek juttatott amerikai támogatásokról. Korányi ezért döntött úgy, hogy a Telexnek reagál az őt ért vádakra. 

Rákay szerint a baloldal három dologban is hazudott a kampány során. Ezen kijelentések közül az első az, hogy az amerikai dollárok nem kampányra, hanem kultúraváltásra érkeztek, a második az, hogy csak magyar útlevéllel lehetett adakozni és a harmadik az, hogy mikroadományozók ezrei dobták össze a pénzt. Közben egy múlt szerdán nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésből az is kiderült, hogy az amerikai Action for Democracy nemcsak Márki-Zay Péter mozgalmának, a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM) utalt 1,8 milliárd forintot a választási kampány alatt, hanem egymilliárd forintot kapott az Ezalényeg.hu nevű ellenzéki propagandalap kiadója, és 148 millió forintot a DatAdat, amely az egyesült ellenzék kampányát segítette.

A Telexnek Korányi még a leleplező videó nyilvánosságra kerülése napján nyilatkozott. Mint mondta, „autoriter vezetők elleni fellépés és a demokrácia leépítése elleni küzdelem nem pártpolitikai kampány, sem az amerikai, sem a magyar szabályok szerint.”

 

Mi azt sosem állítottuk, hogy ne Orbán és más aspiráns, aktuális diktátorok ellen küzdenénk minden erőnkkel

 

– fogalmazott az Action for Democracy vezetője Rákay első állítását tagadva. Ezt Korányi szerint a szervezet honlapján, sajtóközleményeikben és minden anyagukban alapvető misszióként kommunikálták, ezért szó sincs nagy leleplezésről.

Korányi azt állította, hogy a Rákay Philip videójában bemutatott felület csak egyike volt az adománygyűjtő oldalaknak, amiket a fundraising kampány során használtak. Az Action for Democracy honlapja mellett az ActBlue és az Action Network felületén, valamint Magyartavasz.hu nevű, nyugat-európai diaszpórát célzó magyar nyelvű oldalon keresztül is sokan iratkoztak fel és küldtek adományt. A szervezet direktben ért el támogatókat emailben és a közösségi médián keresztül, többen pedig a banki átutalást választották. Volt olyan nap februárban, amikor több százan küldtek támogatást az Action for Democracynak, így Korányi szerint nem igaz, hogy csak tizenegy ember adta össze a hárommilliárd forintot, amit a szervezet Magyarországra juttatott.

Azon a ma is elérhető oldalon ugyanakkor valóban nem kell megadni útlevélszámot, amit Rákay mutatott a videóban. 

Korányi a Telexnek azt írta, hogy a magyar, útlevélszámot kérő donációs oldal a régi honlapon működött, és az már nem érhető el április óta. Azt ígérte, hogy a szervezet informatikusai előkeresik a tavaszi verziót, ám azt csak később tudja elküldeni, mert New Yorkban hétvégi munkaszünet volt – magyarázkodott Korányi. 

Hozzátette ugyanakkor: nincs olyan törvényi előírás, amely alapján ellenőrizniük kellene a támogatók állampolgárságát. Ez csak egy extra gesztus volt a részükről, hogy megelőzzék a támadásokat, ami „hiú ábrándnak bizonyult” – fogalmazott Korányi Dávid.

Borítókép: a guruló dollárok útját Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója, Korányi Dávid egyengette az általa vezette Action for Democracy nevű szervezeten keresztül (Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.