Orbán Viktor választási győzelme és a balliberális médiabotrányok érdekelték a legjobban olvasóinkat

Belföld rovatunk az egyik legbőségesebb cikkszámmal büszkélkedik. A hazánkban történő közéleti eseményekről megbízható hírforrásként szolgál. 2022-ben közkedvelt témáink közé tartozott a rezsicsökkentés, a kata módosítása és a népszámlálási kérdőív kitöltése. A balliberális médiabotrányok mellett kiemelt érdeklődés vette körül Berki Krisztián, Csollány Szilveszter és Farkas Helga édesapjának személyét is. A legolvasottabb belföldi cikkünk élére Orbán Viktor választási győzelme került, melyhez Matteo Salvini gratulált elsőként. A top tízes összefoglalónkban újra felidézzük Belföld rovatunk legnépszerűbb idei cikkeit.

Magyar Nemzet
2022. 12. 27. 15:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

10. A rezsicsökkentés új szabályai 

A rezsicsökkentést a magyar családok védelme érdekében vezette be a kormány, ami közel egy évtizeden keresztül biztosított alacsony energia- és közműszolgáltatói árakat a teljes lakosságnak. Az energiaárak változását jelentősen befolyásolta az orosz–ukrán háború, amely 2022. február 24-én vette kezdetét. 

Az Ukrajna ellen indított támadást az Európai Unió nem hagyta következmények nélkül, így Brüsszel az Oroszország elleni szankciók bevezetéséről döntött. Az EU szankciós politikájának hatására az egekbe szöktek az energiaárak, kialakítva egy globális energiaválságot. 

A rezsicsökkentés az átlagfogyasztás mértékéig maradt meg az eredeti formájában, mely jelenleg is nagy segítséget jelent a magyar lakosságnak. Fotó: Havran Zoltán

A kialakult helyzetre reagálva a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett, melynek értelmében a rezsicsökkentés csak az átlagfogyasztás mértékéig maradt meg az eredeti formájában. 

A bejelentést követően rengetegen várták a rezsicsökkentés új szabályainak részleteit. Németh Szilárd Tusnádfürdőről, a bálványosi szabadegyetem helyszínéről tett rendkívüli bejelentést, ismertetve a rezsicsökkentés legújabb szabályait. 

9. Geszti Péter százmilliós katás trükközése

Az Országgyűlés döntése alapján, szeptembertől lépett életbe a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) új szabályozása. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint az új kata szabályozása úgy zárja be a kiskapukat, hogy közben megőrzi a pozitívumokat. A kata módosításában ismét meglátta az ellenzék, hogyan kísérelhet meg egy újabb zavarkeltést. A Gyurcsány vezette baloldal képviselői több napon át demonstráltak példátlanul kevés résztvevővel. 

A kata módosítását a baloldali médiában többen bírálták, köztük Geszti Péter is. A korábban az adóhivatallal is összetűzésbe kerülő előadóművész az RTL egyik műsorában siránkozott arról, hogy saját katás cégét is be kellett zárni az új módosítás miatt. 

A Geszti Péter százmilliókat kaszált a katás trükközéssel című cikk szerint az előadóművész nyilatkozatai arról árulkodnak, hogy a bezárandó katás vállalkozása bújtatott munkavállalóként dolgozhatott egy másik cégnek. 

Geszti Péter
Geszti Péter dalszövegíró, énekes, reklámszakember a Hogy volt!? című tévéműsor felvételén az MTVA Kunigunda útjai gyártóbázisának stúdiójában. Fotó: MTVA/Zih Zsolt

A Magyar Nemzet áttekintette a cégadatokat, mely szerint Geszti Péter alaposan kihasználta a kata által eddig biztosított munkajogi kiskaput. Az előadóművész reklámcégében, a Grund Kommunikációs Kft.-ben a felesége, Ditz Edit a másik tulajdonos. Ráadásul a két alkalmazottal működő cégből közel 71 millió forint osztalékot is kivettek.

8. Hogyan halt meg

Alaposan felrázta a sajtót, amikor egy napon belül két ismert ember is életét vesztette. Május 6-án M. Richárd, a Dózsa György úti gázoló jogerős büntetését töltve kétszer kapott sztrókot, majd a kórházban hunyt el. Berki Krisztián médiacelebet ugyanazon a napon találták holtan az otthonában. 

Nagy érdeklődés vette körül azt a cikket, melyben vizsgálták Berki Krisztián halálának körülményeit, ugyanis a rendőrök többféle drogot is azonosítottak az influenszer, műsorvezető otthonában.

7. Fegyverszállítmány helyett 24 tonnás magyar segélyszállítmány Ukrajnába

Az orosz–ukrán háború kitörése óta számos ország döntött úgy, hogy fegyverszállítmányokkal támogatja Ukrajnát. Míg a baloldal rendszeresen a fegyverszállítmányok küldése mellett kampányolt, addig a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök is többször leszögezte, hogy Magyarország a béke pártján áll. 

Lengyelország és Oroszország mellett hazánkba érkezik a legtöbb ukrán menekült, akiket a mai napig különböző intézkedésekkel támogat a kormány. Az Ökumenikus Segélyszervezet szintén a háború kitörése óta segíti folyamatosan az ukrán menekülteket. 

Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa segít a segélyszervezet kétkamionnyi, több mint 28 tonna tartósélelmiszer-adománya útnak indításakor Kárpátaljára a főváros XXIII. kerületében, a Waberer’s Központban, 2022. február 26-án. Fotó: MTI/Mónus Márton

Lehel László, a karitatív szervezet elnök-igazgatója áprilisban adott interjút a Kossuth rádióban, melyből kiderült, hogy a Kijev melletti Bucsába egy 24 tonnás segélyszállítmányt is eljuttattak. Lehel László az interjúban elmondta, hogy az ukrajnai háború miatt nehéz helyzetbe került emberek nem azt kérdezték, miért nem szállít Magyarország fegyvereket, hanem mindenhol nagy szeretettel fogadták őket és a segélyszállítmányokat.

6. A népszámlálási kérdőív kitöltése

Ismét sor került 2022-ben a népszámlálásra, mely a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tíz évente lebonyolított legnagyobb lakossági adatgyűjtésének tekinthető. A népszámlálás az egész országot kötelezően érinti, a demográfiai adatok alapján pontos és részletes képet kaphatunk hazánkról. 

A népszámlálási kérdőívet október 1. és 16. között mindenki kitölthette online, a postán megkapott felkérőlevélben található belépési kód segítségével. Az online kitöltési határidő után, az adatokat számlálóbiztosok rögzítették egy interjú keretében. 

A Központi Statisztikai Hivatal szerint sikeresen zárult a népszámlálás, ugyanis összesen 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be a népszámlálás rendszerébe, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek számít.

5. Részegen, káromkodva szidta a rendőröket az RTL műsorának egyik sorozatszereplője

A baloldal által szervezet katamódosítás elleni tüntetésen jelent meg az RTL sorozatának, az Éjjel-nappal Budapest című produkció egyik szereplője, Karnics Krisztina. Az ismert sorozatszínésznő a tüntetésről rögzített videóban is jól felismerhető volt, melyben mezítláb, részegen üvöltözött. A nő végül annyira felhergelte magát, hogy a káromkodás mellett még köpködni is kezdte a rendőröket. 

Az RTL egy közleményben határolódott el Karnics Krisztina viselkedésétől, mely alapján az Éjjel-nappal Budapest produkció külső gyártócége is elfogadhatatlannak tartotta a sorozatszínésznő viselkedését. Hozzátették, hogy bár a produkció tiszteli a véleménynyilvánítást, elvárják, hogy ezt munkatársaik is megfelelő formában tegyék.

A videóban 0:54-től látható a botrányos viselkedés.

 

4. Meggyőzhetné az oltástagadókat sorsa? 

2021-ben mindenkit megrázóan ért Kóbor János halálhíre. Az Omega együttesének legendás énekese 78 éves korában, koronavírus okozta betegségben hunyt el. A magyar könnyűzenei élet legendás alakja azért nem vette fel a koronavírus elleni védőoltást, mert a saját szervezetében bízott. 

Az oltástagadók többsége, Kóbor János halálát az életkorával hozta összefüggésbe. Rusvai Miklós virológus a téves feltevés cáfolásaként említette Csollány Szilvesztert, aki szintén az oltástagadók hírében állt. Az olimpiai bajnok, tornász a Covid-fertőzése miatt került lélegeztetőgépre, pedig sportember és évtizedekkel fiatalabb is volt Kóbornál. Rusvai Miklós szerint Kóbor János és Csollány Szilveszter sorsa is meggyőző lehetne az oltástagadók számára. 

Csollány Szilveszter műtétre várt, mivel a koronavírus-fertőzés miatt jelentős mértékben roncsolódott a tüdeje. A betegség miatt az olimpikon 2022. január 24-én vesztette életét.

3. Személyiségi jog megsértése miatt vesztett pert első fokon az RTL egyik sorozata

Az RTL-en futó, A mi kis falunk című tévésorozatot gyártó Content Factory Kft.-t marasztalta el a Tatabányai Törvényszék. A bíróság az elsőfokú, nem jogerős ítéletében megállapította, hogy úgy emeltek be a sorozatba egy helyi lakosról készült felvételt, hogy az illető erről nem tudott és a megjelenéshez nem adott hozzájárulást. Az engedély nélküli felvétellel a cég megsértette a helyi lakos képmáshoz és hangfelvételhez való személyiségi jogát.

2. Az édesapa, aki évtizedeken át kitartóan kereste eltűnt lányát, Farkas Helgát

A rendőrség a mai napig eltűntként keresi Farkas Helgát, akit 1991. június 27-én este, Orosháza és Szeged között raboltak el. Helga édesapja, Farkas Imre évtizedekig kitartóan hitt benne, hogy szeretett lányát megtalálhatja.

Farkas Helga rablásának összefoglalása. Forrás: Délmagyarország

Néhány órával a lány elrablása után, a tettesek felhívták Farkas Imrét, és 500 ezer márkát (akkori árfolyamon számolva 25 millió forintot) kértek Farkas Helga szabadon bocsátásáért. Az emberrablók még tizenháromszor telefonáltak, többször megállapodtak a pénz és a lány átadásának feltételeiben, de végül erre sosem került sor. A fogvatartók soha többé nem jelentkeztek, Farkas Imre pedig hosszú évtizedeken keresztül kutatta tovább Helgát és a tetteseket. Az édesapa, Farkas Imre, az emberrablást követő 31. évben vesztette életét.

1. Matteo Salvini gratulált elsőként Orbán Viktor választási győzelméhez

Elsöprő győzelmet aratott a Fidesz–KDNP a 2022-es országgyűlési választáson. Elsőként gratulált Orbán Viktor miniszterelnök választási győzelméhez Matteo Salvini. Az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga elnöke kiemelte, hogy Orbán Viktor az emberek szeretetével és támogatásával győzött, amit az ellenfelei nem tudhatnak magukénak. Így győzni tudott azok ellen, akik „meg akarják szüntetni a család, a biztonság, az érdem, a fejlődés, a szolidaritás, a szuverenitás és a szabadság értékeit” – tette hozzá Matteo Salvini. 

Az idei év top tízes cikkeinek összefoglalóiról itt olvashat: https://magyarnemzet.hu/cimke/2022top10

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.