időjárás 6°C Marcella 2023. január 31.
logo

Rétvári Bence: Ez teljes mértékben képmutatás

Molnár János
2022.12.06. 10:34 2022.12.06. 11:27
Rétvári Bence: Ez teljes mértékben képmutatás

– Fizessenek a gazdagok! – szólított fel Jámbor András (Párbeszéd) napirend előtti felszólalásában. A képviselő elmondta, hogy olyan családból származik, akik a rendszerváltás utáni időszakot és a 2008-as válságot is megszenvedték. Szerinte a gazdagok még gazdagabbak lesznek, a többiek pedig elszegényednek. Kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját, mondván, hogy „iszonyatos támogatásokat” adnak a multicégeknek és alacsonyan tartják a fizetéseket. Úgy vélekedett, ez fenntarthatatlan, mert nem lehet ekkora vagyoni különbségeket teremteni, illetve nem lehet az alacsony fizetésekre és a hatalmas támogatásokra alapozni a gazdaságpolitikát. Hozzátette, a termelékenységet kellene növelni, amihez a humán területek erősítésére volna szükség. Kitért arra is, hogy Magyarországon mennyi vagyonos ember él, és Jámbor András szerint nekik kell a válság költségeit kifizetni.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszában elmondta, hogy Jámbor azért ül a Parlamentben, mert Soros György, a világ egyik leggazdagabb embere, kifizette a kampányát. Hangsúlyozta, 

az amerikai milliárdoshoz kapcsolódó hálózat hárommilliárd forintot, az állami támogatás háromszorosát adta a baloldal kampányára. – Nap mint nap más hazudnak erről – tette hozzá. „Ha valami, akkor ez teljes mértékben képmutatás” – jelentette ki az államtitkár. 

Emlékeztetett arra is, hogy a baloldali kormányzás alatt a legszegényebb háztartások negyven százalékának csökkent a jövedelme, míg a leggazdagabb tíz százaléké tíz százalékkal nőtt, mert a balliberálisok gazdaságpolitikája az alul lévőktől vett el és a felül lévőknek adott. Rétvári Bence idézte az Eurostat adatait, melyek szerint a Fidesz-kormányok alatt ez éppen fordítva történt. 

Kiemelte, hogy Magyarországon 2010 után a legszegényebb háztartások jövedelme nőtt a legjobban, és csökkent a negyedik legnagyobb mértékben a súlyos anyagi nélkülözésben élők aránya. Felhívta a figyelmet, hogy a szegénység Európában 34 százalékban, hazánkban viszont közel kétszer annyira, 65 százalékban csökkent, mert a jelenlegi kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően egy millióval több embernek van munkája. 

Kitért a minimálbér 73 500 forintról 200 ezer forintra történő emelésére is, melyet a második Orbán-kormány valósított meg. – Mondjon egy baloldali kormányt, ami radikálisan minimálbért emelt! Mondjon ebben az évszázadban egy baloldali nem milliárdos miniszterelnököt!  – szólította fel Rétvári Bence Jámbor Andrást. Az államtitkár felszólalása végén arra emlékeztetett, hogy a kormány a legkiszolgáltatottabbaknak segít a rezsitámogatással.

Borítókép: Rétvári Bence (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Szócsaták az Országgyűlésben

Nem adták ki a képviselő mentelmi jogát

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.