Terrorcselekményt követhetett el a túszejtő egyiptomi

Terrorcselekményt követhetett el tavaly Mohamed Rabie Awadalla, a Magyarországon tartózkodási engedéllyel élő egyiptomi, amikor túszul ejtette saját kislányát és azt követelte, hogy volt asszonya menjen oda hozzá, mert egyébként megöli a gyereket. A sértett képviselője, Sógor Zsolt szerint ez terrorcselekmény és nem a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megértése, amivel gyanúsítják az egyiptomit.

2023. 01. 13. 6:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindössze öt év szabadságvesztéssel is megúszhatja a jelenlegi állás szerint Mohamed Rabie Awadalla, a Magyarországon tartózkodási engedéllyel élő egyiptomi, aki tavaly augusztusban túszul ejtette saját kislányát és azt követelte a TEK felszámoló egységétől, majd a túsztárgyalótól, hogy volt asszonya menjen oda hozzá, mert egyébként megöli a gyereket. 

A sértett jogi képviselője, Sógor Zsolt ügyvéd szerint ez terrorcselekmény volt, és nem a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megértése, amivel gyanúsítják az egyiptomit. Az utóbbi esetében az egyiptomi legfeljebb öt évet kaphat, míg terrorcselekmény esetében minimum tíz, de akár húsz évet, sőt életfogytiglanit is kiróhat rá a bíróság. 

 

Az ügyvéd szerint egyértelmű a terrorcselekmény, hiszen Awadalla az állam szervezetétől, a TEK-től követelte, hogy vigyék oda hozzá volt feleségét, mert ellenkező esetben megöli a túszul ejtett gyermeküket. A külföldi eközben mindvégig kést szorított a kislány torkához, így akár még az emberölés kísérlete is megállhat az ügyvéd szerint.

 

Mohamed Rabie Awadalla jelenleg is letartóztatásban van, és időközben kitűzték a másik büntető ügyében az előkészítő tárgyalást. Hamarosan a csepeli bíróság elé vihetik kommandós kísérlettel, ahol a túszejtés előtti napokban elkövetett testi sértés miatt kell felelnie. 

Awadalla 14 évvel ezelőtt érkezhetett Európába, több-kevesebb időt töltött a szomszédos országokban, például Szlovákiában. Volt élettársával 12 és fél évvel ezelőtt ismerkedett meg külföldön, tíz és fél éve költöztek Soroksárra, a nő édesapjával közös családi házba. Megszületett kislányuk, és nyolc évig éltek élettársi kapcsolatban. Az anya valamit megérezhetett, mert soha nem utazott ki a férfival Egyiptomba, a kislány csak magyar állampolgár lett, egyiptomi nem, útlevelet sem csináltatott neki az anyja, akinek két éve vált rémálommá az élete. 

Az egyik nap felvette Awadalla asztalon hagyott mobiltelefonját, odébb akarta tenni az útból. Nem nézett bele, ám a férfi rárontott és agyba-főbe verte, súlyos sérüléseket okozva. 

Awadalla a Facebookon élőben közvetítette a túszejtését. Forrás: Facebook

Az asszony utólag rakta össze, hogy a férfinak lehetett valakije őmellette, ezért reagált így. A hatóságok bíróság elé vitték a férfit, akit súlyos testi sértés miatt egy év szabadságvesztésre ítélték azzal, hogy a büntetés végrehajtását két évre felfüggesztették. Emellett távolságtartási végzést is hoztak ellene, nem közelíthette meg az asszonyt kétszáz méterre. Ennek ellenére a férfi a kislány iskolájának közelébe, attól éppen mintegy kétszáz méterre költözött. 

Az asszony néhány hónappal a túszejtés előtt megismerkedett egy magyar férfival, akivel azóta együtt élnek.

Az apa akkor láthatta a gyermeket, amikor csak akarta, el is vihette magához, és mindig vissza is vitte a megbeszélt időre. Egészen a túszejtés előtti hétig. 

Tavaly augusztus 19-én ismét elvitte magához a gyereket azzal, hogy másnap visszaviszi őt Soroksárra, az anyához. Azon a pénteken a Rukkel-tóhoz ment apa és lánya, a közösségi oldalon kiposztoltak szerint nagyon jól érezték magukat, a férfi nem tűnt elkeseredettnek. A kislányt mégsem vitte vissza másnap, szombaton. Az anya keresni kezdte a gyereket, és a volt párja Facebook-oldalát megnyitva furcsa bejegyzésekre bukkant. Amikor még minden rendben volt közöttük, kitaláltak egy titkosírás-szerűséget, az angol szavak kezdőbetűit leírva üzentek egymásnak. A férfi most is ezt használta, és azt írta egyebek mellett a gyereknek címezve, hogy: „megölöm az anyádat...”

Az asszony új élettársával ment a kislányért, akit csak hosszas üvöltözés után, az utcára kilökve adott vissza az egyiptomi férfi.

Az anya előbb a korábbi ügyét nyomozó rendőrtiszthez ment, majd másnap a nyomozást felügyelő ügyészhez, ahol éppen feljelentést tett, amikor az apja értesítette a túszejtésről.

Borítókép: A TEK fogta el az egyiptomi férfit, és sértetlenül kiszabadította a túszát (Fotó: TEK)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.