Tizenhat százalékos béremelésre számíthatnak az FKF dolgozói, megszületett a megállapodás

Az egyes résztevékenységek bérezését rögzítő ösztönzőrendszert is átalakítják, amely kiemelten fontos elemét képezi az egyezségnek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 13. 12:30
null
FKF dolgozók Fővárosi Közterület-fenntartó a szemétszállítás újra elindult kukásautó Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A régóta várt megállapodás értelmében a 16 százalékos béremelésre az FKF hulladékgazdálkodási szakterületének fizikai dolgozói (a hulladékbegyűjtésben és -szállításban részt vevő munkavállalók és a tevékenységet közvetlenül irányító és támogató dolgozók) lesznek jogosultak 

– közölte pénteken a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.

Kukások tüntetése (Fotó: Mirkó István)

A Budapesti Közművek szervezetében önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkavállalóit képviselő reprezentatív szakszervezetek elnökei és a Budapesti Közművek vezérigazgatója január 12-én aláírták az érintett terület munkavállalóira vonatkozó 2023. évi bérmegállapodást – olvasható a vállalat pénteki közleményében.

Hangsúlyozták, hogy az egyes résztevékenységek bérezését rögzítő ösztönzőrendszert is átalakítják, amely kiemelten fontos elemét képezi az egyezségnek.

Az átalakítás már összhangban van a körforgásos gazdaság elveinek megfelelően kialakított új országos hulladékgazdálkodási modellel, valamint a Mol Nyrt. és a Budapesti Közművek által tervezett közös vállalatvízióival is.

A szakszervezetek és a munkáltató a továbbiakban folytatják a Budapesti Közművek többi területeire (FKF Köztisztasági, Főtáv Távhőszolgáltatási, Főkert Kertészeti, BTI Temetkezési, Főkétüsz Kéményseprőipari Divíziók, valamint a támogató területek) vonatkozó bérfejlesztési tárgyalásokat annak érdekében, hogy a társaság valamennyi munkavállalója a nehéz gazdasági körülmények ellenére megnyugtató juttatási csomagban részesüljön 2023-ban is.

Béremelésért sztrájkoltak a hulladékszállítók ősszel

A Budapesti Közművek keretében önállóan működő Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Ecseri úti telephelyén még október elején sztrájkoltak a dolgozók, akkoriban béremelést követeltek. A területet a kukások teljesen elfoglalták, majd a vezetőséggel kezdtek tárgyalni. A munkavállalók akkoriban elmondták, hogy a főváros által adott januári béremelést az infláció és a rezsinövekedés felemésztette. Az október 4-i munkabeszüntetés következtében Budapesten és a társaság által kiszolgált egyes agglomerációs településeken elmaradt a kommunális és a szelektív hulladék begyűjtése.

Ahogy azt a Magyar Nemzet is megírta, a hulladékszállítók nemcsak a béremelés elmaradása miatt nem vették fel a munkát, hanem sérelmezték azt is, hogy nyáron nem kaptak hűtött védőitalt, és sok volt az üzemi baleset.

Mártha Imre korábban elképesztő stílusban tárgyalt a dolgozókkal

Mint korábban megírtuk, a tárgyalások kezdetekor Mártha Imre provokatívan viselkedett a dolgozókkal szemben. Egy videó tanúsága szerint a dolgozók felháborodottan tették szóvá Mártha Imrének, a budapesti közműholding vezérigazgatójának, hogy a milliárdos baloldali cégvezetőn látható ruha nekik többhavi bérükbe is belekerülne. A cégvezér erre reagálva megpróbálta bebizonyítani, hogy van elég pénz a szemétszállító cégben. 

De nem ez volt az első eset, amikor a cégvezér megbotránkoztatóan viselkedett. Korábban több olyan képet osztott meg a közösségi médiában, amelyeken úgy tűnt, mintha szándékosan provokálná a munkatársait. Miközben a cégeknél folyamatos a leépítés, ő milliárdos nyaralásokon, alulöltözött hölgyek társaságában töltötte mindennapjait.

Borítókép: Újra elindultak a kukásautók (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.