A MOK és a DK kötelékrepülése

Komáromi Zoltán árnyékminiszter részt vett a Magyar Orvosi Kamara küldöttgyűlésén.

Magyar Nemzet
2023. 02. 05. 6:47
null

Komáromi Zoltán árnyékminiszter részt vett a Magyar Orvosi Kamara küldöttgyűlésén.

Ma tartja tizenkilencedik évértékelő beszédét Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció kongresszusán. Ezt megelőzően, tegnap részt vett Komáromi Zoltán DK-s árnyékminiszter a Magyar Orvosi Kamara küldöttgyűlésén.

A Magyar Nemzet értesülése szerint a Belügyminisztériumtól senki nem kapott meghívást a MOK eseményére. 

A Telex tudósítása szerint a küldöttgyűlésen arról szavaztak többek között a meghívottak, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását. A Magyar Orvosi Kamara rendkívüli országos küldöttközgyűlését egyébként azért hívtak össze, mivel úgy gondolták, hogy az új törvény és rendeletek következtében az orvosok kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek, sérül az autonómiájuk, egyúttal a betegek helyzete is jelentősen romlik. Emellett közreadták a Magyar Orvosi Kamara követeléseit is. Ezek között olyan általánosan megfogalmazott célok szerepelnek, mint a valós társadalmi szolidaritáson alapuló egészségpolitika, korszerű szerkezetű, innováció befogadására alkalmas, többszektorú egészségügyi rendszer, szakmai és etikai szabályokon alapuló, átlátható működés, humánerőforrást megőrző szabályozási környezet és pályakép, egészségtudatosság és ismeretek fejlesztése.

A MOK az ultimátumát azt követően fogalmazta meg, hogy Takács Péter egészségügyi államtitkár bejelentette, ezekben a napokban, február elején érkezik az orvosok emelt bére, és a háziorvosi szolgáltatók is a béremelés összegével növelt finanszírozást kapják. Mint mondta, a háború és a szankciók okozta nehézségek ellenére a kormány folytatja az egészségügyi dolgozók béremelését, elismerve és megbecsülve munkájukat.

Takács Péter emlékeztetett: 2010 óta több ütemben emelték az orvosok bérét, így a szakorvosok már a többszörösét kapják alapbérként annak, mint a 2010-es kormányváltás előtt kaptak.

Fontos megjegyezni, hogy Komáromi Zoltán DK-s árnyékminiszter részvétele a MOK tegnapi rendezvényén ékes bizonyítéka annak, hogy az orvosok érdekvédelmi nyomásgyakorlása a legkevésbé sem civil aktivitás, hanem pártpolitikai felügyelet, DK-s védőernyő alatt zajló művelet. Nehéz lenne azt mondani, hogy ez a véletlen műve. Mint arról korábban írtunk, a DK előszeretettel telepszik rá politikától mentes eseményekre. Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője korábban lapunknak a pedagógustüntetések kapcsán úgy fogalmazott, nyilvánvaló, hogy a DK közvetve is belefolyt a demonstrációk szervezésébe. Az elemző szerint a DK a teljes baloldallal karöltve igyekszik megakadályozni, hogy Magyarország hozzájusson a pedagógusok béremelését lehetővé tevő EU-s forrásokhoz. 

Borítókép: A Telex oldalán a MOK-közgyűlésen készült képen, a második sorban, jobbra Komáromi Zoltán DK-s árnyékminiszter

 

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.