Újabb szélviharokkal és záporokkal tör ránk a hideg

Kettős fronthatás terheli szervezetünket, ezért sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet és álmatlanság.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MET, Köpönyeg2023. 03. 14. 6:48
null
Petersdorf, 2016. augusztus 22. 2016. augusztus 22-én közreadott kép a bajorországi Petersdorf közelében gyülekezõ viharfelhõkrõl augusztus 21-én. (MTI/EPA/Patrick Plül) Fotó: Patrick Plül
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki az erős szél veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken a széllökések sebessége meghaladhatja a 70 kilométer/órát is.

Északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és főként a délutáni óráktól északnyugat felől már eső, zápor is előfordulhat, helyenként az ég is megdörrenhet. Az ország délkeleti, keleti részén számíthatunk a legtöbb napsütésre, és ott estig még nem lesz csapadék – írja előrejelzésében a Met.hu.

A déli, délnyugati szél sokfelé megerősödik, sőt néhol viharossá fokozódik a légmozgás. 

Estétől a Dunántúl északi felén északnyugatira fordul a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagy részén 18 és 22 fok között alakul. Késő estére 7 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet.

A déli, délnyugati szelet reggel az északnyugati, nyugati megyékben időnként viharos 60-70 km/órás, átmenetileg akár 70 km/órás lökések kísérhetik.

Késő délutántól az érkező front előterében, illetve annak mentén a záporokat helyenként dörgés, villámlás is kísérheti.

Kettős fronthatás terheli szervezetünket

A melegfrontra érzékenyekre gyakorol kifejezettebb stresszt az időjárás a Köpönyeg orvosmeteorológiai jelentése szerint.

Sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, csökkenhet a teljesítőképességük.

A szív-és érrendszeri betegeknél gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (agyvérzés) és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások (szívinfarktus). 

A hidegfrontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő fejfájás alakulhat ki, valamint a stroke kialakulásának kockázata is fokozottabb lehet. Az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet és a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Patrick Plül)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.