„A nagykövetség célja a kormány békepárti álláspontjának megváltoztatása”

Folytatódik a nyomásgyakorlás az Egyesült Államok részéről Magyarország irányába. Ennek célja a békepárti álláspont megváltoztatása – mondta a Magyar Nemzetnek Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Intézet igazgatója szerint az Egyesült Államok nagykövetsége asszisztál egy új, baloldali magyar párt felépítéséhez.

2023. 04. 12. 19:43
PRESSMAN, David
Budapest, 2023. január 6. David Pressman amerikai nagykövet beszédet mond a Szent Korona hazatérésének 45. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban 2023. január 6-án. Az eseményt a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete szervezte. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az amerikai nagykövet bejelentésének tényleges jelentősége minimális. Azt láthatjuk, hogy folytatódik a nyomásgyakorlás az Egyesült Államok részéről Magyarország irányába – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Mráz Ágoston Sámuel David Pressman amerikai nagykövet szerdai bejelentésével kapcsolatban. 

Mráz Ágoston Sámuel: Újabb baloldali párt felépítéséhez asszisztálhat az USA. nagykövetsége. Fotó: MTI/Soós Lajos
Mráz Ágoston Sámuel: Újabb baloldali párt felépítéséhez asszisztálhat az USA nagykövetsége Fotó: MTI/Soós Lajos

Mint beszámoltunk róla, az USA magyarországi nagykövete a mai sajtótájékoztatóján kijelentette: több mint 50 intézményre és személyre vet ki szankciókat Washington. Az intézmények között szerepel a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) és annak három fő tisztviselője, közöttük Laszlóczki Imre, aki korábban Kazahsztánban és Azerbajdzsánban volt magyar nagykövet. Szintén szerepel a szankciós listán az orosz állampolgárságú Georgij Nugzarovics Potapov, az IBB kormányzótanácsának elnökhelyettese. 

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva Pressman azt is elmondta, 

Gyöngyösi Márton azért kapott meghívást a nagykövetségen tartott széderestre korábbi antiszemita kijelentéseinek ellenére, mivel fontos számukra a különböző véleménnyel rendelkező magyarokkal folytatott párbeszéd, még azokkal is, akikkel nem értenek egyet. 

A nagykövet hangsúlyozta: a jobbikos politikus azóta már megbánta kijelentéseit, most pedig „kipában, a leszbikus, homoszexuális és zsidó közösség tagjainak társaságában foglalt helyet asztalánál”. 

 

Új baloldali párt építéséhez asszisztál az USA nagykövetsége?

A Nézőpont Intézet vezetője elmondta: van egy stratégiai véleménykülönbség az USA és Magyarország kormánya között, hiszen az USA mostani vezetése háborúpárti, ezzel szemben a magyar kormány békepárti. 

Az elemző szerint a mostani bejelentés a minap elindított,  az amerikai nagykövetség által támogatott plakátkampány folytatása. 

Mráz Ágoston Sámuel úgy véli, a jövőben is bevethetnek hasonló eszközöket az amerikaiak, amelyekkel „céljuk nem más, mint a magyar kormány békepárti, háborúellenes álláspontjának megváltoztatása”. Az elemző szerint Gyöngyösi Márton meghívásával az Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége asszisztál ahhoz a politikai manőverezéshez, amelyet a Jobbik folytat. – A párt színváltását legitimálják, ez pedig erőteljesen kérdéses magatartás. Főleg annak tükrében, hogy magyarországi zsidó vezetők is elhatárolódtak Gyöngyösi Márton meghívása, illetve korábbi kijelentései kapcsán. 

Erősen felmerül a gyanú, hogy ezzel egy új, Orbán-kormány-ellenes baloldali pártot építenek bizonyos körök, s ehhez úgy tűnik asszisztál az Egyesült Államok nagykövetsége is 

– zárta gondolatait az elemző. 

Borítókép: David Pressman (Fotó: Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.