időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo
Mráz Ágoston Sámuel: Újabb baloldali párt felépítéséhez asszisztálhat az USA

„A nagykövetség célja a kormány békepárti álláspontjának megváltoztatása”

Ternovácz Áron
2023.04.12. 19:43 2023.04.12. 19:48
„A nagykövetség célja a kormány békepárti álláspontjának megváltoztatása”

Folytatódik a nyomásgyakorlás az Egyesült Államok részéről Magyarország irányába. Ennek célja a békepárti álláspont megváltoztatása – mondta a Magyar Nemzetnek Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Intézet igazgatója szerint az Egyesült Államok nagykövetsége asszisztál egy új, baloldali magyar párt felépítéséhez.

– Az amerikai nagykövet bejelentésének tényleges jelentősége minimális. Azt láthatjuk, hogy folytatódik a nyomásgyakorlás az Egyesült Államok részéről Magyarország irányába – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Mráz Ágoston Sámuel David Pressman amerikai nagykövet szerdai bejelentésével kapcsolatban. 

Mráz Ágoston Sámuel: Újabb baloldali párt felépítéséhez asszisztálhat az USA. nagykövetsége. Fotó: MTI/Soós Lajos
Mráz Ágoston Sámuel: Újabb baloldali párt felépítéséhez asszisztálhat az USA nagykövetsége Fotó: MTI/Soós Lajos

Mint beszámoltunk róla, az USA magyarországi nagykövete a mai sajtótájékoztatóján kijelentette: több mint 50 intézményre és személyre vet ki szankciókat Washington. Az intézmények között szerepel a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) és annak három fő tisztviselője, közöttük Laszlóczki Imre, aki korábban Kazahsztánban és Azerbajdzsánban volt magyar nagykövet. Szintén szerepel a szankciós listán az orosz állampolgárságú Georgij Nugzarovics Potapov, az IBB kormányzótanácsának elnökhelyettese. 

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva Pressman azt is elmondta, 

Gyöngyösi Márton azért kapott meghívást a nagykövetségen tartott széderestre korábbi antiszemita kijelentéseinek ellenére, mivel fontos számukra a különböző véleménnyel rendelkező magyarokkal folytatott párbeszéd, még azokkal is, akikkel nem értenek egyet. 

A nagykövet hangsúlyozta: a jobbikos politikus azóta már megbánta kijelentéseit, most pedig „kipában, a leszbikus, homoszexuális és zsidó közösség tagjainak társaságában foglalt helyet asztalánál”. 

 

Új baloldali párt építéséhez asszisztál az USA nagykövetsége?

A Nézőpont Intézet vezetője elmondta: van egy stratégiai véleménykülönbség az USA és Magyarország kormánya között, hiszen az USA mostani vezetése háborúpárti, ezzel szemben a magyar kormány békepárti. 

Az elemző szerint a mostani bejelentés a minap elindított,  az amerikai nagykövetség által támogatott plakátkampány folytatása. 

Mráz Ágoston Sámuel úgy véli, a jövőben is bevethetnek hasonló eszközöket az amerikaiak, amelyekkel „céljuk nem más, mint a magyar kormány békepárti, háborúellenes álláspontjának megváltoztatása”. Az elemző szerint Gyöngyösi Márton meghívásával az Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége asszisztál ahhoz a politikai manőverezéshez, amelyet a Jobbik folytat. – A párt színváltását legitimálják, ez pedig erőteljesen kérdéses magatartás. Főleg annak tükrében, hogy magyarországi zsidó vezetők is elhatárolódtak Gyöngyösi Márton meghívása, illetve korábbi kijelentései kapcsán. 

Erősen felmerül a gyanú, hogy ezzel egy új, Orbán-kormány-ellenes baloldali pártot építenek bizonyos körök, s ehhez úgy tűnik asszisztál az Egyesült Államok nagykövetsége is 

– zárta gondolatait az elemző. 

Borítókép: David Pressman (Fotó: Kovács Tamás)

Amerikai szankciók

A Jobbik is viszi a háborúpárti plakátkampányt

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.