Budapest a csőd szélén

Nincs könnyű helyzetben a főváros: a múlt héten jelentette be Karácsony Gergely, hogy a főváros csődközeli helyzetben van. A mai Fővárosi Közgyűlés szavaz egy több mint 16 milliárdos hitel felvételéről. Emellett tárgyalnak a Horn Gyula sétány elnevezésének jogszerűségéről.

2023. 04. 26. 5:37
null
20221217 budapest karacsony gergely atadja a forgalomnak a lanchidat havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− Véget értek az egyeztetések azzal a banki konzorciummal, amely fejlesztési hitelt ad a fővárosnak, s aminek az összege 16,6 milliárd forint − fogalmazott a múlt héten tartott háttérbeszélgetésen Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes. Mint mondta, 

ha a közgyűlés a mai ülésén megszavazza, már csak a kormány engedélye kell hozzá, hogy felvegyék azt. 

Szerinte ez is az úgynevezett túlélőprogram része. Hozzátette: ha megkapják, akkor le is tudják hívni, és a már leköltött pénzek visszapótlására is fel tudják használni. Sajtóhírek szerint a tervezett hitelfelvételt a főváros 2023-as évi költségvetési forrásoldalán már beárazták.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter erről a hitelfelvételről a múltkori Kormányinfón azt mondta, hogy nincs ilyen kérelem a kormány asztalán, de általánosságban úgy fogalmazott, hogy a kabinet alapesetben nem támogatja ilyen módon az önkormányzatok eladósodását. Mint arról lapunk is beszámolt: a múlt héten rendkívüli sajtótájékoztatóján jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester, hogy Budapest nem tud a központi költségvetésbe több különböző adót befizetni, amelyek öt-tíz milliárd forint körüli összegek, azok átütemezését kérik az adóhatóságtól. Ugyanakkor a szolidaritási adót megkérdőjelezi a fővárosi baloldali vezetés, azt nem tartják törvényesnek, annak csökkentéséért a közigazgatási bíróságon pert indítanak. 

Varga Mihály pénzügyminiszter a főpolgármester kijelentéseire úgy reagált a közösségi oldalán, hogy a főváros anyagi helyzetét a 2019 óta folytatott felelőtlen, pazarló gazdálkodás veszélyezteti. Mint írta: a baloldali városvezetés annak ellenére élte fel a tartalékokat, hogy a főváros adóbevételei minden korábbinál magasabbak, adóerő-képessége évről évre növekszik. „A főváros iparűzésiadó-bevételei idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot. Ezenfelül a főváros további 46 milliárd forint támogatást kap a költségvetésből. A két bevétel együtt meghaladja a 317 milliárd forintot, ami 130 milliárd forinttal több a 2019. évinél” − emelte ki a miniszter.

Emellett a mai Fővárosi Közgyűlésben tárgyalnak a Horn Gyula sétány elnevezésének jogszerűségéről is. Kiss Ambrus ezzel kapcsolatban a múlt heti háttérbeszélgetésen hangsúlyozta, hogy az elnevezés jogszerű volt. 

 

Erről korábban lapunknak Budapest Főváros Kormányhivatala úgy nyilatkozott: közterület nem viselheti jogszerűen Horn Gyula nevét a néhai kormányfőnek a XX. századi önkényuralmi rendszer megalapozásban, kiépítésében és fenntartásában megállapított szerepe miatt.

 

Borítókép: Karácsony Gergely átadja a forgalomnak a Lánchidat (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.