A Kormányhivatal biztos benne: jogszerűen nem viselheti Horn Gyula nevét közterület

Egyértelműen megállapítható a volt pufajkás szerepe az önkényuralmi rendszer kapcsán – tájékoztatta lapunkat Budapest Főváros Kormányhivatala.

2023. 04. 04. 19:17
20220610 Budapest Horn Gyula szobor Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közterület Horn Gyula nevét jogszerűen nem viselheti a volt kormányfő XX. századi önkényuralmi rendszer megalapozásban, kiépítésében és fenntartásában megállapított szerepe miatt – nyilatkozta a Magyar Nemzet kérdésére Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH). Annak kapcsán kérdeztük a hivatalt, hogy nemrég a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) azt nyilatkozta a HVG-nek: nem a sétányról adtak ki állásfoglalást, hanem a Horn Gyula Emlékére Alapítvány bejegyzési kérelme okán. 

Mint a BFKH lapunknak írta, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény egyértelműen fogalmaz: önkormányzati közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, 

aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett.

A BFKH úgy fogalmazott: az MTA korábban egy alapítvány elnevezésével kapcsolatban megállapította, hogy 

Horn Gyula kiemelkedő történelmi személyiségnek tekinthető, ugyanakkor közismert életútja nem hagy kétséget afelől, hogy részt vett önkényuralmi rendszer kiépítésében és fenntartásában.

Felidézték: a Horn Gyula sétány elnevezésével kapcsolatban már a kormányhivatal fordult az MTA-hoz, amely a korábbi állásfoglalását megerősítve a következőt válaszolta a kormányhivatalnak:

nyilvánvaló, hogy a XX. századi önkényuralmi rendszer megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában betöltött vezető szerep szükségszerűen együtt járt a rendszer megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában történő részvétellel.

Ezért, Horn Gyula XX. századi önkényuralmi rendszer megalapozásban, kiépítésében és fenntartásában egyértelműen megállapított szerepe miatt a kormányhivatal jogszabályi kötelezettségének tett eleget, amikor törvényességi felhívással élt a Fővárosi Közgyűlés felé a Horn Gyula sétány elnevezésével kapcsolatban, és felkérte a jogszabálysértő helyzet megszüntetésére – közölték lapunkkal.

Mint emlékezetes, Sára Botond főispán határozata értelmében a Fővárosi Közgyűlésnek harminc nap áll a rendelkezésére, hogy átnevezze a Horn Gyula sétányt. Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlés decemberi ülésén jelezte, hogy felülvizsgálatot tart szükségesnek azzal a nyári fővárosi határozattal szemben, amely lehetővé tette, hogy Horn Gyula volt szocialista miniszterelnökről nevezzenek el egy XIII. kerületi sétányt. Korábban a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalást tett közzé arról, hogy Horn Gyula részt vett, sőt vezető szerepe volt a huszadik századi önkényuralmi rendszer kiépítésében és fenntartásában.

Borítókép: Horn Gyula-szobor Budapesten (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.