Közvetlen nyomásgyakorlással próbálkoznak Bidenék

Az amerikai Demokrata Párt politikai céljait idehaza nyíltan felvállaló baloldali ellenzék – mára kiegészülve a Jobbikkal – rosszabb állapotban van, mint tavaly ilyenkor, ezért az Egyesült Államok kormánya úgy döntött, nem az ellenzéket fogja finanszírozni, hanem, ha kell, akkor nyíltan is beavatkozik, akár plakátkampánnyal, akár különböző szankciókkal, hogy elbizonytalanítson, politikailag destabilizáljon.

2023. 04. 12. 18:49
PRESSMAN, David
Budapest, 2022. szeptember 2. David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete az érkezése után tartott sajtótájékoztatón a Liszt Ferenc-repülőtéren 2022. szeptember 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választásokon nem sikerült megbuktatni az Orbán-kormányt, hiába támogatta a Demokrata Párt és az azt körülvevő üzleti, illetve politikai körök a magyar baloldalt, kiderült, hogy rossz befektetés volt, ezért most másféleképpen próbálja ráerőltetni az akaratát a Biden-adminisztráció a magyar kormányra – reagált lapunknak az amerikai nagykövet bejelentésére a XXI. Század Intézet elemzője. 

Nagy Ervin úgy látja, miután ez egy nyílt nyomásgyakorlás, amit nem az ellenzéki pártokon keresztül, hanem közvetlenül a nagykövetség által gyakorol a Demokrata Párt. 

– Maga a bejelentés mérföldköve ennek a nyomásgyakorlásnak, ami fokozódni fog a jövőben. Komoly viták vannak a háborúval és a szankciókkal, illetve a fegyverszállításokkal kapcsolatban a Biden-adminisztráció és a magyar kormány között, viszont ezek a nagykövet szavai szerint is áthidalhatók. David Pressman is úgy fogalmazott, hogy arra törekednek, hogy ezeket a vitákat valamilyen kompromisszummal rendezzék, hiszen NATO-szövetségesekről van szó – mondta Nagy Ervin. Hozzátette, nem példa nélküli, de meglehetősen szokatlan, hogy egy NATO-szövetséges és politikai szövetséges állammal tesz ilyet az Egyesült Államok kormánya.

– A Demokrata Párt politikai céljait idehaza nyíltan felvállaló baloldali ellenzék – mára kiegészülve a Jobbikkal – rosszabb állapotban van, mint tavaly ilyenkor, ezért az Egyesült Államok kormánya úgy döntött, nem az ellenzéket fogja finanszírozni, hanem ha kell, akkor nyíltan is beavatkozik, akár plakátkampánnyal, különböző szankciókkal, hogy elbizonytalanítson, politikailag destabilizáljon. 

Olyan helyzetet akar teremteni, ahol a kormány nem tudja azokat a nemzeti érdekeket képviselni, amelyek mellett egyébként ezután is ki fog állni. Cél a társadalmi rend kibillentése – érvelt az elemző, aki szerint a hazai ellenzék elbukott, a demokrata párt pedig kétségbeesésében nem tudott más módszerhez folyamodni, mint a mostani bejelentéshez és plakátkampányhoz. 

– Biztos vagyok abban, hogy a baloldal többet várt a mai bejelentéstől, külső segítséget várt az Orbán legyőzéséhez, amit nem kapott meg, így a csalódás egyértelmű, mert kiderült, az ellenzék magára van utalva 

– fogalmazott a külföldről anyagilag is támogatott baloldali médiában megjelent túlzó várakozások, drasztikus szankcióötletek kapcsán Nagy Ervin.   


 

Borítókép: David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok nagykövete (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.