Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Magyarázkodásba kezdett korábbi antiszemita kijelentései miatt Gyöngyösi Márton

Magyar Nemzet
2023.04.12. 09:18 2023.04.12. 09:40
Magyarázkodásba kezdett korábbi antiszemita kijelentései miatt Gyöngyösi Márton

A Jobbik – Konzervatívok elnöke a Facebook-oldalán háláját fejezte ki David Pressmannak, hogy meghívta a széderestjére. Egyúttal Gyöngyösi Márton a korábbi antiszemita kijelentéseiről elmondta, hogy nem állt szándékában megsérteni senkit.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik – Konzervatívok elnöke friss Facebook-bejegyzésében foglalkozott David Pressman amerikai nagykövet széderestjével, amin a radikális párt vezetője is részt vett.

Gyöngyösi Márton
Gyöngyösi Márton (balra) a széderesten. Forrás: Facebook

„Köszönöm még egyszer az amerikai nagykövetnek a meghívást az ünnepre. Köszönöm ezt az estét azoknak az ott lévő magyar és nem magyar, zsidó és nem zsidó embereknek is, akik végigülték ezt az eseményt a közös asztalnál velem. Jó volt beszélgetni olyan emberi alapértékekről és vágyról, mint például a szabadság. Sokat tanulhattam ott” – hálálkodott a magyar kormányt rendszeresen támadó nagykövet széderestjén való részvételért Gyöngyösi.

A pártelnök szerint az este kiemelkedő pillanata volt számára, amikor odalépett hozzá a társaság egy tagja, és azt mondta: „Élt a harmadik században egy neves zsidó rabbi, Shimon ben Lakish, aki azt tanította, hogy amikor valaki elfordul a múltjától, és ezzel jót cselekszik, az olyan erőteljes cselekedet, hogy a bűnei érdemekké válnak.”

Tudtam, mire érti. Tudtam, hogy nekem címzi. Én csak annyit válaszoltam: »Szeretnék annyit tenni a magyarországi zsidóság, egyben hazánk békéjéért és nyugalmáért, hogy az elfeledtesse azokat a rossz mondatokat, amelyeket korábban meggondolatlanul mondtam.« Nem állt akkor sem szándékomban megsérteni embereket, különösképp nem zsidó honfitársainkat. Akkori kijelentéseimtől elhatárolódom, értük most is bocsánatot kérek

– próbált magyarázkodni Gyöngyösi.

Ismert: Gyöngyösi Márton néhány éve még aktívan szélsőjobboldali, oroszbarát politikát képviselt. Emlékezetes, hogy a most kipában tetszelgő pártelnök még országgyűlési képviselőként arról szónokolt a parlamentben, hogy „pont itt lenne az ideje annak, hogy felmérjük, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”.

Gyöngyösi Márton meghívása provokáció

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője korábban lapunknak elmondta:

Provokáció minden jóakaratú magyar emberrel, valamint a magyarországi zsidó közösséggel szemben egy ilyen embernek a meghívása a legnagyobb zsidó ünnep alkalmából tartott amerikai nagyköveti vacsorára.

A széderesten részt vett Heisler András, a Mazsihisz elnöke is, aki jelezte, hogy Gyöngyösi Márton személye zsidó körökben különösen nem kívánatos, a Mazsihisz pedig nyolc éve deklarálta: nem kíván a Jobbikkal párbeszédbe bonyolódni, és ez a nyolc évvel ezelőtt meghozott döntés ma is érvényes. Mint fogalmazott, csak a helyszínen konstatálta, hogy az ültetési rend szerint éppen vele szemben a Jobbik elnöke, Gyöngyösi Márton kapott helyet.

Gyöngyösi Márton a pészahi széderasztalnál körülbelül olyan, mint egy pedofil díszvendég az óvodai nevelésről szóló konferencián vagy a néppártosodott Ku-Klux-Klan vezetője a Martin Luther Day ünnepségen. Érthetetlen, odaengedése pedig tapintatlan, udvariatlan

– erről már Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője beszélt az Index megkeresésére.

Míg Róna Tamás, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet, a Zsima elnöke úgy véli, az, hogy a Mazsihisz elnöke és Gyöngyösi együtt vettek részt egy ilyen eseményen, alapjaiban zaklatja fel a magyarországi valós, hívő zsidó közösséget.

Borítókép: Gyöngyösi Márton Jobbik-elnök és Heisler András, a Mazsihisz elnöke David Pressman széderestjén (Forrás: Facebook/US Embassy)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.