„Gyöngyösi a széderasztalnál olyan, mint egy pedofil díszvendég az óvodai nevelésről szóló konferencián”

– Gyöngyösi Márton a pészahi széderasztalnál körülbelül olyan, mint egy pedofil díszvendég az óvodai nevelésről szóló konferencián vagy a „néppártosodott Ku-Klux-Klan” vezetője a Martin Luther Day ünnepségen. Érthetetlen, odaengedése pedig tapintatlan, udvariatlan – reagált Köves Slomó arra, hogy a Jobbik elnöke is részt vett az amerikai nagykövet széderestjén.

Magyar Nemzet
2023. 04. 11. 15:37
Gyöngyösi Márton részvétele a széderesten több zsidó szervezetet is felháborított.
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyöngyösi Márton a pészahi széderasztalnál körülbelül olyan, mint egy pedofil díszvendég az óvodai nevelésről szóló konferencián vagy a „néppártosodott Ku-Klux-Klan” vezetője a Martin Luther Day ünnepségen. Érthetetlen, odaengedése pedig tapintatlan, udvariatlan

– reagált Köves Slomó arra, hogy a Jobbik elnöke is részt vett az amerikai nagykövet széderestjén. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője az Index megkeresésére úgy fogalmazott, a zsidóság hisz a megtérés, a tsuva erejében. – 2012-ben azt az álláspontot képviseltem, hogy Szegedi Csanádnak, a Jobbik levitézlett, zsidó származású alelnökének meg kell adni a lehetőséget, hogy megtérjen. Ennek feltétele a közismerten rasszista pártból való kilépés, saját tévelygésének jóvátétele – mondta Köves Slomó, aki szerint ezt az esélyt még Gyöngyösi Mártonnak is meg kel adni, még akkor is, ha az Országgyűlés elmúlt évtizedeinek legantiszemitább felszólalásában a zsidó származású magyarokkal kapcsolatos nemzetbiztonsági kockázatról értekezett. 

Ennek dacára, ha Gyöngyösi Márton kilépne a rasszizmust hirdető Jobbikból, mindannyiunkkal megosztaná, hogyan is volt lehetséges, hogy egy antiszemita pártnak volt éveken keresztül élvonalbeli politikusa és szószólója, és azután hogyan jutott a felismerésre, hogy tévedett, nos, ez esetben neki is kellene esélyt adnunk a jóvátételre. Sőt, ha találunk rá valamilyen legitim okot, akár még egy széderestére is oda lehetne engedni. Persze ez esetben is nehezen lenne érthető, hogy milyen megfontolásból éppen ő az egyetlen meghívott politikus egy ilyen eseményen

– mondta a portálnak.

 

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője. Fotó: Teknős Miklós

Köves Slomó hangsúlyozta ugyanakkor, a Jobbik elnökének esetében nem erről van szó.

Gyöngyösi egy olyan pártnak az elnöke, amely hosszú éveken át szimbóluma volt a legújabb kori magyar rasszizmusnak, és maga ennek a pártnak a színeiben hozta vissza a Tisztelt Házba a nyílt antiszemita retorikát. Egy olyan pártnak a vezetője, amely az úgynevezett néppártosodás után is egy tetűcsúszdásozó és judapestező jelöltet indított az országgyűlési választáson, és mindeközben olyan elnöktársa volt, aki a néppártosodás közepette a menyegzőjén egy erősen heil hitlerezésnek látszó gesztussal ünnepelt

– emlékeztetett a hitközség vezetője, hozzátéve, Gyöngyösi Márton hírhedt beszédét felidézve, 

az ember akár azt is gondolhatja, hogy Gyöngyösi két pászkafalat között a nemzetbiztonsági kockázatok iránt kutatva pásztázta az asztal körül ülőket.

 

Ismert, a zsidó képviselők listázását korábban szorgalmazó Gyöngyösi Márton részt vett David Pressman széderesti vacsoráján. Heisler András, a Mazsihisz elnöke, aki maga is megjelent az eseményen, azt mondta utólag, Gyöngyösi Márton személye zsidó körökben különösen nemkívánatos, a Mazsihisz pedig nyolc éve deklarálta: nem kíván a Jobbikkal párbeszédbe bonyolódni, és ez a nyolc évvel ezelőtt meghozott döntés ma is érvényes. A szövetség elnöke jelezte azt is, a rendezvény végén odament Gyöngyösihez, és közölte vele: bár a Jobbiktól hetek óta a személyes találkozás kérésével keresik, ő ezekre a megkeresésekre nem válaszolt, és arra kéri Gyöngyösit, hogy válaszra tőle ezután se számítson. Ehhez képest Gyöngyösi a Neokhon megkeresésére – elismerve, hogy ő volt az egyetlen politikus az estén – azt állította, hosszú órákon keresztül folytatott „felemelő” beszélgetést a Mazsihisz elnökével. 

Róna Tamás főrabbi szerint az, hogy a Mazsihisz elnöke és a Jobbik-vezető együtt vettek részt egy ilyen eseményen, „alapjaiban zaklatja fel a magyarországi valós, hívő zsidó közösséget”.

Ismert, a Jobbik elnöke, aki a vacsorán kiemelt helyen, David Pressman bal oldalán foglalt helyet, 2021-ben az Országgyűlésben azt mondta: „Itt lenne az ideje annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Úgy gondolom, hogy adósai egy ilyen felméréssel Magyarországnak.” 

 

Borítókép: Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke is részt vett David Pressman amerikai nagykövet széderestjén (Forrás: Facebook)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.