„Ne acsarkodjanak a politikusok Ferenc pápa látogatása alatt”

Politikai rendezvénynek a pápalátogatás alatt nincs helye, de mindenkit vár a pápa budapesti miséjére, akár a megrögzött kordonbontókat is, szögezte le ma Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a pápalátogatás biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs ülése után, sajtótájékoztatón.

2023. 04. 25. 14:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ne acsarkodjanak a politikusok Ferenc pápa látogatása alatt! Tegye félre mindenki az esetleges sérelmét! – kérte ma Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a pápalátogatás biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs ülése után, sajtótájékoztatón Budapesten.

A KDNP elnöke leszögezte: politikai rendezvénynek a pápalátogatás alatt nincs helye, de ő mindenkit vár a pápa Kossuth téri miséjére világnézetre, pártszínekre való tekintet nélkül, akár a megrögzött kordonbontókat is, de ne pártszínekben, pártzászlókkal, hanem magyar emberekként érkezzenek. Semjén Zsolt az Isten békéjét kéri a politikai szereplőktől.

 

Az ellenzéki sajtó provokatív felvetésére miszerint Bayer Zsolt, lapunk publicistája békemenetet szervez a legnagyobb rendezvényre, a vasárnapi Kossuth téri pápai misére, Semjén Zsolt rámutatott: Bayer Zsolt nem szervez békemenetet, ő csak annyit kér, azok is jöjjenek el a misére, akik a békemenet rendszeres résztvevői. A miniszterelnök-helyettes nem értene egyet, ha feltéve, de meg nem engedve, békemenet szerveződne. Őszentsége látogatása ugyanis apostoli, lelki töltetű látogatás és nem politikai rendezvény.

Az április 28-án érkező Ferenc pápa a Sándor-palotában találkozik Novák Katalin köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd a régi karmelita templomban a diplomáciai testület tagjaival vesz részt közös misén. Külön fog találkozni az egyházi iskolákban tanuló diákokkal, valamint az ukrajnai háború elől menekültekkel, utóbbiakkal a Rózsák terén. Ugyancsak találkozik majd a magyar püspökökkel és jezsuitákkal is. Ezek a rendezvények nem nyitottak az érdeklődők számára, a résztvevőket a pápalátogatás szervezője, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK)  választotta ki.

Semjén Zsolt külön megköszönte a Terrorelhárítási Központ és a rendőrség pápalátogatást előkészítő munkáját, és azt hogy készen állnak Ferenc pápa 2023-as budapesti látogatásának biztonságos lebonyolítására.

Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke hangsúlyozta: Olaszországon kívül csak Magyarország az egyetlen olyan ország, ahova Ferenc pápa kétszer is ellátogat. Őszentsége már 2021-ben, a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséje után távozva azt mondta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, hogy a látogatása csak félbeszakadt, és hogy vissza kell jönnie Magyarországra lelkipásztori útra, de mint a Vatikán államfője is. A pápa egészségügyi állapota miatt nem tud vidékre ellátogatni, így a szervezők Budapestre hozzák a vidéki és a határon túli magyar hívőket.

Veres András megyéspüspök hangsúlyozta: Ferenc pápa látogatása megtiszteltetés a teljes magyarságnak, a nemzetnek, és össznemzeti, szép ünnep lesz.

Tóth Tamás atya, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára, főszervező elmondta: őszentsége bízott a magyarokban, hiszen mindössze két hónapjuk volt a háromnapos pápalátogatás megszervezésére. Ezzel szemben a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust hároméves szervezés előzte meg. Az atya örömmel jelenthette ki, megfeleltek őszentsége elvárásának.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, az operatív törzs vezetője közölte: meghallgatva az operatív törzs tagjainak jelentését a felkészülésről, bejelentette, hogy Ferenc Pápa látogatásának biztonságos lebonyolítására felkészültek.

Hajdu János altábornagy, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója kiemelte: a belügyminiszter döntése alapján a TEK látja el őszentsége személyi védelmét. – Jelentem, felkészültünk – közölte a tábornok. Hajdu János újságírói kérdésre leszögezte: jelenlegi ismereteik szerint a pápa biztonságát nem befolyásolja az orosz–ukrán háború.

 Kuczik János Zoltán rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes elmondta: hónapok óta zajlottak az előkészületek. A vatikáni csendőrséggel, a Svájci Gárdával, a TEK-kel, a titkosszolgálatokkal együttműködve dolgozták ki az intézkedéseket. 

A várható közlekedési lezárásokról a Police.hu-n tájékozódhatnak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság friss közleménye – térképpel – erről itt olvasható.

A Kossuth téri szentmise helyszíne (Forrás: MKPK)

Mint azt Kuczik vezérőrnagy hangsúlyozta, csak a szüksége időpontokban lesznek közlekedési korlátozások. Arra külön felhívta a figyelmet, hogy azokról a területekről, amelyek le lesznek zárva, mindenki vigye el időben az autóját, mert az ott maradó autókat elszállítják. 

A tábornok azt kéri, hogy lehetőleg mindenki a tömegközlekedést válassza a pápalátogatás három napjában és feltétlenül tájékozódjon a korlátozásokról. A BKK pápalátogatás-oldalt indít a tömegközlekedést segítendő. 

Vasárnap a Kossuth téri szentmisére a beléptetés már hat órakor megkezdődik, minden érdeklődő időben induljon el.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalmát nem kell korlátozni a pápalátogatás miatt, ám az érkezés és a távozás időszakában a repülőtér környékén rövid ideig lezárásokra kell számítani.

Újságírói kérdésre Kovács Zoltán államtitkár elmondta, a vasárnapi Kossuth téri szentmise nyitott a hívek, az érdeklődők számára, ám a Kossuth tér befogadóképessége véges. A beléptetés érkezési sorrendben történik. A többi rendezvényre meghívottak előtt kerül sor.

Semjén Zsolt hozzátette: a Kossuth tér véges kapacitása miatt az odavezető utcákban óriáskivetítőket helyeznek el, amelyeken nyomon követhetik majd a szentmisét.

Borítókép: Ferenc pápát 2021-ben Semjén Zsolt és Erdő Péter érsek fogadta a repülőtéren (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.