Skarlát: megdöbbentő számok, a Nemzeti Népegészségügyi Központ is reagált

Április közepén ugyan megfeleződött a betegek száma, a legfrissebb adatok szerint viszont soha ennyien nem voltak skarlátosak.

2023. 05. 08. 10:11
gyerekorvos
2022.02.11 Szekszárd. Dr. Bincsó Éva szekszárdi gyermekorvos épp egy kontrolra vissza jött gyermeket vizsgál. Fotó: Makovics Kornél Fotó: Makovics Kornél
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habár úgy tűnt, a jó idő beköszöntével búcsút inthetünk a skarlátnak, a legfrissebb adatok szerint több mint háromszázan fertőződtek meg. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Magyar Nemzetnek elmondta: 

A jelentések alapján április 30-ig összesen 2868 embernél diagnosztizáltak skarlátos megbetegedést.

A rögzített adatok alapján kirajzolódik, január óta hétről hétre egyre több fertőzöttet regisztrálnak: amíg az idei év első hetében mindössze 33 érintett volt, februárban már hetente 140, márciusban hetente közel 200 új beteget regisztráltak. Április első felében viszont az látszott, a betegség kezd visszaszorulni: a fertőzöttek száma megfeleződött, a hónap második felében azonban ismét 200 felett volt a skarlátosok száma. A múlt heti adatok szerint pedig 304 új fertőzöttet diagnosztizáltak. 

Az NNK hozzátette: a skarlátra  jellemző a ciklusos ingadozás, azaz több évre kiterjedően, szabályos időközökben okoz nagyobb számú megbetegedést. Ezek a ciklusok az utóbbi évtizedekben általában ötévenként jelentkeznek. A COVID–19-járvány miatt meghozott járványügyi korlátozó intézkedések visszaszorították a légúti megbetegedések terjedését, köztük a skarlátét is, így a 2020/2021. évre prognosztizált esetszám-növekedés később, az idei szezonban jelentkezik.  

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó gyermekorvos emlékeztetett: ez egy szezonális betegség, a tél végi időszakban jelentkezik a leggyakrabban. – Amikor az immunrendszer meggyengül, ezek a bakteriális fertőzések, mint a skarlát, könnyebben elterjednek a gyerekek körében – fogalmazott Füzi Zsolt, aki szerint nem szabad alábecsülni a betegséget. 

Fontos látni, hogy nem a streptococcus baktérium gyengült az elmúlt évtizedekben, hanem a betegség korai észlelése és kezelése teszi lehetővé, hogy a kór ne váljon végzetessé. Magyarországon a betegség lefolyása azért ilyen enyhe, mert a gyermekorvosok nagyon felkészültek és korán, a fertőzést követő második-harmadik napon felfedezik. Ez segít, hogy időben elkezdődhessen a kezelés, és elkerüljük a súlyos szövődményeket

– sorolta a szakember. Mivel a skarlát cseppfertőzéssel terjed, a beteg már a tünetek megjelenése előtti napon megfertőzheti a közvetlen környezetét.  – A tünetek észlelése után izoláljuk a beteget, vagyis különítsük el, és fontos az is, hogy fertőtlenítsük azokat az eszközöket, amelyeket használ – tette hozzá.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Makovics Kornél)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.