Hatszorosára emelkedett a skarlátosok száma, ezekre a tünetekre érdemes figyelni

Tovább emelkedett a skarlátos betegek száma, múlt heti adatok szerint 197 új fertőzöttet regisztráltak. A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi adataiból kiderül, idén több mint 1700-ra emelkedett azoknak a száma, akik érintettek a betegségben.

2023. 04. 03. 13:55
gyerekorvos
20201019 Győr dr. Schmidt Péter gyerekorvos Makk-Szabó Milánt vizsgálja, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld Fotó: Csapó Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csökken a skarlátos betegek száma, március 20–26. között 197 új fertőzöttet regisztráltak. Nemzeti Népegészségügyi Központ adataiból kiderül, hogy január óta folyamatosan nő a betegségben érintettek száma: amíg január első hetében mindössze 33 főt diagnosztizáltak, februárban már hetente 140, márciusban pedig hetente közel kétszáz új beteget jegyeztek fel. Az idei járványadatok azért is aggasztók, mert tavaly ilyenkor mindössze néhány skarlátos beteget jelentettek, hetente öt-tíz fő fertőződött meg, 2022 első negyedében mind­össze 160 fő volt érintett. 

Ezzel szemben idén a rögzített adatok alapján eddig több mint 1700 azoknak a száma, akik érintettek a betegségben.

Bár a skarlát néhány évtizede még gyakran súlyos lefolyású betegségként jelentkezett, amelyet sokszor komoly szövődmények és úgynevezett utóbetegségek kísértek, napjainkban szelídebb kórként jelenik meg. A szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, bár a betegség enyhébb kimenetelű, ma is komolyan kell venni, hiszen olyan súlyos szövődményei lehetnek, mint a gennyes középfülgyulladás, a vesegyulladás, a reumás ízületi megbetegedés, a szívizomgyulladás, illetve a szepszis. A főképp gyermekeket érintő betegség tünetei néhány napos lappangási idő után jelentkeznek, a fejfájás, hidegrázás, émelygés, hasi fájdalom, hányás mellett magas láz, fájdalmas nyelés, torokfájdalom is előfordulhat, míg a gyulladt mandulákon gennyes tüszők is megjelenhetnek. 

Szintén árulkodó lehet a nyelv is, amelyen fehér lepedék jelenik meg, az ízlelőbimbók pedig vörösen kiemelkednek. A nyaki nyirokcsomók pedig duzzadtak, fájdalmasak lesznek. A skarlát kórokozói a streptococcus baktériumok, amelyek bőrirritá­ciót, kiütést okozó anyagot termelnek: az apró kiütések elsősorban a hajlatokban jelentkeznek. A fertőzés a légutak váladékával, cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezéssel, szájon át is terjed, de a kórokozók a bőr sérülésein keresztül is behatolhatnak a szervezetbe. Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy mivel a kór erősen fertőzőképes, ezért a beteget a kezelés során legalább öt napig érdemes elkülöníteni. Gyakran pedig olyanok is továbbadják a fertőzést, akik csak hordozói a kórokozóknak. A skarlátot antibakteriá­lis szerekkel, penicillinnel, antibiotikumokkal kezelik, amelyek néhány nap alatt enyhítik a betegséget, de a szövődmények elkerülése érdekében tíz napig folytatni kell a kezelést.

 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Csapó Balázs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.